Stil

NUTRICIONISTA OTKRIVA KAKO DA UŠTEDIMO NOVAC PRI KUPOVINI: 4 stvari svi radimo, zbog njih bukvalno bacamo pare

Autor Maja Gašić

Prosečna porodica u Srbiji najviše novca daje na namirnice i prehranu, a nutricionista otkriva kako da uštedite pri kupovini hrane.

Izvor: bodnar.photo/Shutterstock.com

Koliko često vam se dešava da se "zaletite" u kupovini, kupite nešto da biste otkrili da ili vam uopšte nije potrebno ili se ne dopada vašim ukućanima. Impulsivna kupovina je udarac na džep mnogo veći nego što vam se to čini...

Statistike kažu da približno 20 odsto hrane kupljene u prodavnicama nikada ne završi na našem trpezarijskom stolu, što znači da neke namirnice završe u kanti za smeće. Nutricionista Ana Krivošejeva ukazala je na faktore koji doprinose ovom nepromišljenom trošenju...

Šta stoji iza ovog fenomena impulsivne kupovine?

Povoljne ponude i popusti. Na prvi pogled, čini se da popusti poput "dva proizvoda po ceni jednog" štede budžet, ali ga zapravo "potkopavaju". Najverovatnije nećete imati vremena da upotrebite ovu duplu količinu "jeftine" hrane pre isteka roka, pa će ono što naizgled izgleda kao mudar ekonomski potez, zapravo biti propast.

Stavka o kojoj bi svakako trebalo da razmislite jeste kupovina retkih začina, soseva i "egzotičnih" namirnica koje ranije niste jeli. Takve namirnice ćete najverovatnije iskoristiti samo jednom - za pripremu recepta koji ste baš želeli da probate, a najverovatnije je da će potom samo skupljati prašinu na kuhinjskim policama.

Velika greška je i kada kupujete "na veliko" jeftinu hranu koju ne koristite svakodnevno, kao na primer mleko. Do trenutka kada rešite da neku od tih namirnica iskoristite, velika je verovatnoća da više neće biti sveže - što znači da će završiti u kanti...

Isto važi kada kupujete "ekonomična" velika pakovanja hrane koju ne koristite redovno. Jednom kada otvorite ambalažu, skraćujete joj rok trajanja...

Uglavnom, hrana se kvari ne samo zbog nepravilnog skladištenja, već i zbog pogrešne procene koliko vam je potrebna. Često su nam "oči gladne" kada kupujemo, a ne zastanemo da razmislimo da li ćemo neku hranu zaista i upotrebiti, da li će se svideti našim ukućanima i sl.

Kako da budete racionalniji?

Planirajte obroke, napravite listu za kupovinu. Ove metode će smanjiti rizik da pogrešno procenite svoje potrebe. Pokušajte da sastavite meni jela koja biste želeli da skuvate, pa tek onda idite u prodavnicu. Ovo će vam pomoći da utvrdite koji sastojci su vam potrebni i, naravno, možete smanjiti troškove.