Tako lako!

MISLITE DA ZASLUŽUJETE VEĆU PLATU, ALI NE ZNATE KAKO DA DOĐETE DO NJE: Psiholog otkriva – pravite 3 fatalne greške

Autor Maja Gašić

Psiholog je otkrio gde svi greše kad je reč o finansijama i kako da zaradite više novca.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Da li ste zadovoljni platom? Mislite da zaslužujete više, ali da šefovi ne primećuju vaš trud? Ili vam se čini da ne reagujete u pravo vreme i odlične ideje vam "padaju na pamet" tek kada je kasno... Ako su ovo pitanja koja vas muče verovatno ste pomislili i da nešto radite pogrešno, da pravite neke greške zbog kojih vam novac izmiče...

Ako niste znali u tom evam može pomoći nekoliko saveta psihologa.

Za povećanje zarade neophodna je kognitivno-bihevioralna terapija, kaže neuropsiholog, šef medicinskih konsultacija "BestDoctor" Olga Bakšutova.

"Ova tehnika je odobrena od SZO i omogućava vam da rešite mnoga psihološka pitanja. Zasniva se na analizi i otkrivanju određenih stavova u sebi, njihovom prelasku na svesni nivo i naknadnom prilagođavanju - na kognitivnom i nivou ponašanja", kaže Bakšutova.

Tehnika o kojoj dr Olga priča omogućava osobi da utvrdi koji ga stavovi ograničavaju. Konkretno, zaposleni može da misli da je neophodno da napusti svoju uobičajenu i udobnu rutinu ako želi da poveća zaradu. Takođe, često misli i da je neophodno da ima samo jednu genijalnu ideju koja će mu podići ugled u očima šefova i tako obezbediti povišicu. Ima i oih koji čvrsto veruju da nisu predodređeni za bogatstvo ili finansijski uspeh.

Ako ste se prepoznali u tome, dobra vest je i da ovaj model ponašanja i razmišljanja možete da promenite i otvorite vrata uspeha. Prvo što treba da promenite nije da radite više, već efikasnije.

"Međutim, neophodno je da sami sagledate prilike, a to je još jedan deo posla koji morate da obavite kako biste se izborili za povećanje prihoda i bolju finansijsku stabilnost. Ako se oslobodite ovih stavova koji vas ograničavaju i zamenite ih novim, produktivnijim, bićete u stanju da uvidite mnogo više prilika za napredovanje na poslu. Čak ćete u sebi otkriti i pregršt inovativnih ideja koje lako možete da ostvarite i van poslovnog okuženja, otkrićete svoju novu 'preduzetničku' stranu. Nemojte da dozvolite da ovas ovaj elan i snaga napuste, razradite ih i razmišljajte o tome da podižete svoje veštine na jedan nov nivo", objasnila je neuropsiholog.

Po njenim rečima, poslednja faza terapije će se dogoditi u trenutku kada zaposleni prepozna da je novac ekvivalent materijalnog dobra, i nauči da to materijalno dobro prisvoji za sebe a da pritom i da nešto zauzvrat - trud, rad, originalne ideje, veštine koje će povećati vrednost njegovog rada u poslovnom okruženju...