Čak i oni koji sebe ne smatraju pobornicuima zdravog života, niti se hrane isključivo organski uzgojenim namirnicama, neće rado prihvatiti hranu za koju znaju da je genetski modifikovana (GMO). U Americi se ovakve namirnice uveliko proizvode, i dok jedni hvale ovakvu hranu, većina okleva da je konzumira.
O tome kako da prepoznate da li je voće, tačnije jabuke genetski modifikovano, otkrio je ruski stručnjak Aleksandar Viktorov.
"Postoje tri sorte GM jabuka, od kojih su sve registrovane u Sjedinjenim Državama i sve imaju isto svojstvo - mesto gde su isečene ne tamni“, kaže viši istraživač na Institutu za ekologiju i evoluciju Aleksandar Viktorov i ističe da su takve jabuke kupcima obično privlačnije "na oko".
Viktorov je razbio i mit i "pravilnom čuvanju" jabuka, i teoriji da ih nikako ne treba držati u kesi.
"To je mit. Samo ne stavljajte više od 2 kg u plastičnu kesu i nemojte da je zavežete. Ako jabuke držite u ostavi, prvo ih ostavite da se ohlade u nevezanoj kesi, a zatim ih nakon 7-8 sati, zavežite."
GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.
Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po Zakonu proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa koje su poreklom GMO. Takođe, seme i reproduktivni materijal ne smatraju se takvim organizmima ukoliko količinski sadrže do 0,1 odsto primesa ovakvih organizma i primesa poreklom od GMO.