Obratite pažnju!

KAKO DA PREPOZNATE GMO JABUKE: Stručnjak objasnio – lepše su "na oko", ali sve će vam biti jasno kada ih isečete

Autor Maja Gašić

Ruski stručnjak otkrio je kako da prepoznate da li su jabuke genetski modifikovane. Jednu osobinu nemaju...

Izvor: YouTube/TKOR

Čak i oni koji sebe ne smatraju pobornicuima zdravog života, niti se hrane isključivo organski uzgojenim namirnicama, neće rado prihvatiti hranu za koju znaju da je genetski modifikovana (GMO). U Americi se ovakve namirnice uveliko proizvode, i dok jedni hvale ovakvu hranu, većina okleva da je konzumira.

O tome kako da prepoznate da li je voće, tačnije jabuke genetski modifikovano, otkrio je ruski stručnjak Aleksandar Viktorov. 

"Postoje tri sorte GM jabuka, od kojih su sve registrovane u Sjedinjenim Državama i sve imaju isto svojstvo - mesto gde su isečene ne tamni“, kaže viši istraživač na Institutu za ekologiju i evoluciju Aleksandar Viktorov i ističe da su takve jabuke kupcima obično privlačnije "na oko".

Viktorov je razbio i mit i "pravilnom čuvanju" jabuka, i teoriji da ih nikako ne treba držati u kesi.

"To je mit. Samo ne stavljajte više od 2 kg u plastičnu kesu i nemojte da je zavežete. Ako jabuke držite u ostavi, prvo ih ostavite da se ohlade u nevezanoj kesi, a zatim ih nakon 7-8 sati, zavežite."

GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen korišćenjem različitih metoda genetskog inženjerstva i to najčešće ubacivanjem dela naslednog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

Uzgoj, promet i konzumiranje GMO zvanično je zabranjen u Srbiji, a po Zakonu proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa koje su poreklom GMO. Takođe, seme i reproduktivni materijal ne smatraju se takvim organizmima ukoliko količinski sadrže do 0,1 odsto primesa ovakvih organizma i primesa poreklom od GMO.

Tagovi