Čajna, sremska, kulen... spadaju u neke od najpopularnijih suhomesnatih proizvoda. Dobra strana jeste što imaju prilično dug rok trajanja, ali ipak na nekoliko stvari morate da obratite pažnju...

Koju kobasicu nikako ne treba kupovati?

Dobro pogledajte prilikom kupovine - ako je površina kobasice lepljiva, umesto glatka i sjajna, zaobiđite je. Ovom proizvodu je najverovatnije istekao rok trajanja ili je pred istekom - i u jedenom i drugom slučaju je bolje da je zaobiđete.

Takođe obratite pažnju na boju - ako je pri vrhu ili dnu postala sivkasta, dosta potamnela ili je čak zelenkaste nijanse, takođe se ne preporučuje da je kupite. Takva kobasica nije sveža i ne bi trebalo da je jedete.

Ono što takođe malo ko zna jeste da se ovaj proizvod ne može držati u zamrzivaču duže od dva meseca. Posle tog vremena će promeniti ukus i izgubiti na kvalitetu. Zato je bolje da, ukoliko praktikujete da je zamrzavate, na kesi u kojoj čuvate kobasicu napišete datum.

Trik od 30 sekundi

Negativna strana ovih proizvoda jeste i što se izuzetno teško "čiste". Zapravo, obložene su "crevom" koji je čvrsto priljubljen uz meso i koji se veoma teško uklanja.

Koliko puta ste se toliko iznervirali da ste pojeli komadić sa omotom? Verovatno često.

Postoji trik koji provereno "radi", a koji će vam oduzeti svega 30 sekundi vremena. Kobasicu stavite nakratko pod mlaz vruće vode. Toplina će opustiti opnu i skinućete je sa kobasice bez ikakvih problema.