Recept

NAPRAVITE SAMI HLEB KOJI NE PODIŽE ŠEĆER: Gotov je za pola sata a PREUKUSAN je, ostaje svež duže od običnog!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Domaći hleb koji ne podiže šećer sprema se lako, probajte!

Izvor: YouTube/Bincy Chris

Hleb je jedna od osnovnih namirnica, i mnogi od nas bez njega ne mogu da zamisle dan, čak i ako pokušavaju da drže šećer u krvi pod kontrolom.

Hleb može biti zdrav, u zavisnosti od toga šta sve sadrži, ali može biti i "problematičan", pa nekad nutricionisti kažu da određene vrste hleba imaju efekat kao da ste pojeli nekoliko kašika šećera!

"Mnogi ne mogu bez hleba, ali nije svaki hleb dobar. Ako pazite na nivo šećera u krvi, znajte da mnoga peciva imaju dejstvo kao da ste jeli samo šećer", objasnila je savetnica za dijabetes Lisa Maloni Kokejn.

Potrebno je zato naći alternativu belom hlebu, koji je prepun kompleksnih ugljenih hidrata. Hleb od kiselog testa je odličan, ali možete i sami napraviti ukusan hleb koji ne podiže šećer "u nebesa".

"Ovaj hleb sadrži visok procenat proteina, kao i omega 3 masnih kiselina, a nema gluten", objasnila je Lisa.

Lako se pravi, i svi sastojci mere se šoljom ili kašičicom.

Sastojci:

2 šolje mlevenih badema
1 kašika lanenog semena
1 kašika čia semena
1/2 šolje semenki po izboru (suncokret, bundeva...)
1 kašika praška za pecivo
5 većih jaja
1/4 šolje maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta

Rernu zagrejte na 180 stepeni, pomešajte odvojeno vlažne i suve sastojke, odvojite četvrtinu semenki. Dodajte tečnu smesu suvoj i mešajte varjačom dok se dobro ne sjedini. Nemojte koristiti mikser da ne biste samleli semenke. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pospite ostatkom semenki. Pecite 30-35 minuta, ili dok čačkalica zabodena u centar ne izađe suva.

Pročitajte i kakav hleb nikada ne bi trebalo da kupite!

(MONDO)