Stil

KAKO SE UGOJITI, A JESTI ZDRAVU I UKUSNU HRANU? Kompletan keto jelovnik za žene - brzi i laki recepti!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Da li ste znali da je moguće ugojiti se na ovoj dijeti? Pogledajte kompletan keto jelovnik za žene koje žele da dobiju par kilograma!

Izvor: YouTube/DietDoctor

Keto dijetu jedni hvale, drugi kude. Ovaj režim ishrane podrazumeva da se dnevno unosi manje od 20 grama ugljenih hidrata, zbog čega organizam ubrzano sagoreva masti.

Keto dijeta mnogima služi da se ugoje. Kako je to moguće? Pa, ako unesete dovoljno proteina i kvalitetnih masnoća koje su dozvoljene na keto dijeti, ovaj režim ishrane može vam omogućiti i da dobijete koji kilogram. Kako bi žene trebalo da je primenjuju, i kome se ne preporučuje ovaj jelovnik?

Keto jelovnik je lako napraviti ako znate koje namirnice su vam dozvoljene, a koje zabranjene. Ne morate u potpunosti da se odreknete ugljenih hidrata, samo da ograničite njihov unos.

Ako se pitate kako se ugojiti a jesti ukusnu hranu po keto pravilima, imamo nekoliko predloga jelovnika ako želite da isprobate keto dijetu! U pitanju su jela koja se lako pripremaju i možete ih "rotirati" u okviru nedelje. Glavni sastojci su kvalitetni proteini kao što su govedina, piletina i jaja.

DORUČAK

Mafini s jajima

Jednostavno pomešajte 6 jaja, 200 grama rendanog kačkavalja, nekoliko seckanih režnjeva šunke i so i biber sa malo mladog luka, dobijenu smesu stavite u kalupe za mafine i pecite u zagrejanoj rerni 15-20 minuta.

Keto mafini od jaja
Izvor: YouTube/DietDoctor

Omlet s povrćem

Tri jaja umutite i pomešajte sa četiri naseckane pečurke, jednom naseckanom paprikom i dobro posolite i pobiberite. Po želji pospite sirom i ispecite omlet na malo maslaca.

Omlet sa sirom i spanaćem

Tri jaja umutite s dve kašike pavlake, pomešajte s rendanim sirom. Zapecite na maslacu, pa nafilujte obarenim spanaćem i čeri paradajzom. Po želji možete dodati malo šunke ili pilećih prsa. Preklopite i servirajte.

Jaja sa slaninom

Da, ovaj omiljeni "grešni" doručak možete jesti na keto dijeti! Ispržite najpre par režnjeva slanine, a onda jaja na oko i dobili ste ukusan doručak koji će vas držati celo prepodne. Servirajte ga uz salatu od paradajza.

RUČAK

Zeleni sendvič sa slaninom

Ispržite režnjeve slanine, isecite paradajz i avokado. Uzmite veće listove zelene salate i koristite ih kao tortilje. Namažite ih sa malo majoneza, poređajte slaninu, paradajz i avokado i zamotajte.

Ko ne sme na keto dijetu?

Keto jelovnik za žene ne bi smele da primenjuju žene koje su trudne, doje, boluju od hipertenzije ili imaju povišen šećer u krvi. Stručnjaci takođe savetuju da se barem tokom prve nedelje pije dosta tečnosti i slanih supa, da bi se nadomestili minerali u telu.

Ćufte u sosu sa sirom

Napravite ćufte od mlevene govedine i omiljenih začina kao što su origano, bosiljak... Jednim jajetom povežite smeso, posolite i pobiberite. Ispržite ćufte, napravite sos od paradajza iz konzerve, a potom ćufte poređajte u dubljem sudu koji ide u rernu. Odozgo stavite beli sir i zapecite u rerni dok ne dobije koricu.

Zeleni burger od piletine

I ovde ćete veće listove zelene salate koristiti kao "hleb". Ispržite pileće grudi, preko njih stavite režanj sira da se otopi, a potom servirajte kao burger u listovima zelene salate. Slobodno dodajte seckani luk i paradajz kao priloge, možete i ukiseljenu ljutu papriku.

Keto pileći burger
Izvor: YouTube/DietDoctor

VEČERA

Punjene tikvice

Presecite tikvice na pola, i punite ih dinstanom mešavinom mlevenog mesa sa začinima i seckanim lukom. Zapecite ih u rerni posute rendanim sirom.

Kineska piletina

Iseckajte pileće karabatake na kockice i propržite dok ne porumene. Dodajte mesu brokoli razdvojen na cvetove, začinite soja sosom, i servirajte uz začinjeni majonez - samo pomešajte majonez sa belim lukom u prahu i

Burgeri od tunjevine

Dobro ocedite tunu iz konzerve, pomešajte je sa majonezom i dva jaja dok ne dobijete kompaktnu smesu. Propržite burgere na maslinovom ulju i servirajte u listovima zelene salate, uz paradajz.

(MONDO)