Genijalno!

SUPER TRIK SPREČAVA DA HRANA ZAGORI I ZALEPI SE: Samo 1 sastojak i par minuta učiniće da tiganj bude kao nov

Autor Maja Gašić

Izuzetno lak i praktično besplatan trik koji će vas oduševiti. Evo kako da se hrana ne lepi za tiganj, samo jedan sastojak vam je potreban!

Izvor: MONDO/Zora Ćirković

Svi tiganji imaju fini premaz na svojoj unutrašnjoj strani a koji sprečava da se hrana zalepi prilikom zagrevanja, a sami tim i zagori.

Loša vest jeste što se taj premaz nakon određenog vremena ošteti i prestane da vrši funkciju. Koliko god da ulja stavite kada pržite jaja, ona ipak nađu način da se zalepe za dno.

Jedan krajnje jednostavan trik će vam pomoći kod ovog problema.

Prvo što treba da uradite jeste da dobro operete tiganj deterdžentom za pranje posuđa. Kada ga isperete, dobro ga preprišite krpom da ne ostane ni kap vode. Zatim ga zagrejte na jakoj vatri, pa po unutrašnjosti ravnomerno rasporedite dovoljno soli da prekrije dno. Sačakajte da se so zagreje i promeni boju, a zatim isperite.

Mekim sunđerom (nikako žicom) uklonite sve ostatke soli. Poslednji korak je brisanje posude vlažnom kuhinjskom krpom. Na ovaj način ćete stvoriti poseban zaštitni sloj na dnu posude, zahvaljujući kojem se hrana neće lepiti i zagoreti.

Ovaj trik je delotvoran i kod posuđa od livenog gvožđa.