Oznake na ambalažama mleka često zbunjuju kupce, pa tako mnogi i dalje ne znaju šta znači kada piše UHT, kad je "samo" pasterizovano ili ako je naznačeno da je proizvod proizveden u Srbiji umesto da stoji "100 odsto kravlje mleko"...
Srspki doktori često upozoravaju da mleko može biti veoma štetno za određenu grupu ljudi, a imunolog dr Borislav Kamenov je uopozorio na sastojak koji pravi najviše problema.
Sonja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda kaže da njegovi proizvođači često pribegavaju nekim trikovima kako bi "sakrili" da je mleko razblaženo ili "falsifikovano". Jedan od pokazatelja jeste i cena... Proizvođači u Srbiji i dalje mleko prodaju po ceni gotovo dva puta nižoj od proizvodne, a upozoravaju i da je ova namirnica jedna od onih koje se najčešće falsifikuju.
"Nemoguće je da je proizvođačka cena 56 dinara, a da ga na rafu vidite za 60", objasnila je Sonja Bugarski.
Cena je jedan od pokazatelja
Vlasnik velike farme mlečnih krava Dragoljub Paja Milutinović izjavio je za TV K1 da je otkupna cena oko 30 dinara, a troškovi proizvodnje blizu 60 dinara. Prava otkupna cena trebalo bi da bude na nivou od 56 dinara. To ne možemo da dobijemo od kupaca, rekao je i dodao da otkupljivači tvrde da su im zalihe prevelike, ali, kako je naglasio, Srbija ne proizvodi više mleka nego što joj je potrebno.
Kako je rekao, mleko je jedan od najčešće falsifikovanih prehrambenih proizvoda, a tehnolozima uspeva da proizvedu mleko korišćenjem surogata, uvoznih mlečnih masti, surutke u prahu.
"Tako se dobija jeftino mleko, koje tržni centri traže ne bi li akcijama privukli kupce", istakao je Milutinović. On je objasnio kako je osnova tog mleka iz štala proizvođača u Srbiji, ali da se od njega u daljem tehnološkom procesu prave velike količine proizvoda.
Kako prepoznati falsifikovano mleko?
Da li običan kupac može da prepozna da je mleko falsifikovano ili razblaženo?
"Kupac to ne može da prepozna, potrebne su ozbiljne analize. Tražili smo da na pakovanjima piše 100 odsto kravlje mleko, a prihvaćeno je da eventualno bude istaknuto 100 odsto mleko iz Srbije", navodi ovaj vlasnik farme.
Stručnjaci su i ranije upozoravali da se mleko, kao i med i maslinovo ulje, može falsifikovati na različite načine u korist industrija. Najčešći mehanizam jeste dodavanje vode, pa takav proizvod ne sadrži deklarisan procenat mlečne masti.
Sanja Bugarski, predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, kaže da je apsolutno nemoguće detektovati "lažno" mleko.
"Ne postoji laboratorija koja bi mogla da otkrije sve te tehnološke procese – kako to rade i šta rade. To je nešto o čemu se govori iako to ne mogu da dokažem, niti je to moj posao. Ipak, nemoguće je da vas proizvodnja mleka košta 56 dinara, a da ga vi posle vidite u trgovinskom rafu za 60 dinara. Gde su troškovi transporta, radna snaga, pakovanje, porez, zarada trgovinskih lanaca... To nije mleko, neka kaže ko šta hoće", ističe Bugarski.
Ona ističe kako je jedino sigurno da potrošači kupuju domaće proizvode jer to jeste kvalitetan proizvod, a ne nešto prepakovano.
MONDO/Politika