Svi znaju za lekovita svojstva meda, pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, a uzima se i preventivno posebno kada počnu hladni dani kako bi nam ojačao imunitet i zaštitio nas od prehlada...
Gorući problem poslednjih godina jeste sve češća pojava "lažnog" meda, odnosno proizvoda na bazi šećera koji se prodaju kao ovaj prirodni nektar, a nemaju ni približno njegova korisna svojstva... Saznajte i kako da razlikujete pravi med od lažnog!
Nutricionista Jagoda Jorga rekla je da je dobar i kvalitetan med poželjniji od šećera, ali da ga ne treba koristiti u velikim količinama:
"Med ima specifičan sastav šećera i ne postoji zamena za med. On sadrži specifičnu vrstu šećera koju vole naše crevne bakterije. Med treba svi da koriste, pogotovo ljudi koji se izlažu većim fizičkim aktivnostima jer deluje kao izvor energije, ali je dobar i za decu pošto poboljšava imunitet.
Stavlja se u mleko, čaj i druge napitke, a takođe su zdravi i medenjaci koji se prave od meda, samo je bitno da s medom ne treba preterivati upravo zbog toga što na tržištu ima mnogo falsifikata meda. Podržavam strožu inspekcijsku kontrolu kvaliteta hrane na tržištu, jer razni falsifikati hrane mogu da budu izvor opasnijih infekcija za organizam", kaže nutricionistkinja.
MONDO/Kurir