Da li znate nekog ko ne voli kikiriki? Teško. Svi znamo da je grickanje pogubno po liniju, a ako već možemo da izaberemo između štapića, čipseva i sličnih "slaniša", najpre ćemo odabrati kikiriki ili neku vrstu orašastih plodova misleći da smo odavrali "zdravo".
Velika greška. Iako je svakako bolji izbor od krekera, ova namirnica iz roda mahunarki može biti veoma štetna, a evo i kako to narušava naše zdravlje...
Utiče na zdravlje jetre
Kikiriki je ukusan, ali nažalost može biti i "otrovan". To je zato što često sadrži aflatoksin, otrovnu gljivicu koja se najčešće nalazi u vlažnoj, suptropskoj i tropskoj klimi. Aflatoksin je vrlo štetan po zdravlje ljudi, pa čak može i da uzrokuje dugotrajne probleme, poput slabljenja imunog sistema, razvoja bolesti bubrega i slično.
Sadrži supstance koje blokiraju zdrave sastojke
Kikiriki sadrži prirodnu biljnu supstancu koja se zove fitinska kiselina, koja se takođe može naći u drugim mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama i vrstama ulja. Fitinska kiselina deluje kao anti-nutrijent u telu, što znači da može ometati telesnu apsorpciju hranljivih materija kao što su gvožđe, cink, kalcijum, mangan i magnezijum. Dakle, iako kikiriki sadrži veće količine istih hranljivih materija, fitinska kiselina možeda ogranični njihovu apsorpciju.
Previše soli
Kikiriki prirodno sadrži malo soli, ali kako ga retko ko jede u "izvornom" obliku tačnije, neosoljenog, natrijum je zamka na koju treba obratiti pažnju. Tipična porcija od 30 grama suvog pečenog kikirikija sadrži oko 150 miligrama natrijuma, što je 7% odsto preporučene dnevne količine. Možda vam na prvi pogled to i ne zvuči mnogo, ali razmislite kada ste se poslednji put zadržali na samo 30 g kikirikija? Da biste ograničili unos natrijuma, kupujte onaj koji je bez soli ili sa malo natrijuma.
MONDO