Zdrava ishrana

JEFTINE NAMIRNICE UKLANJAJU OTROVE IZ KRVI I ŠTITE OD VIRUSA: Nutricionistkinja kaže - moćnije su od belog luka!

Autor Maja Gašić

Najbolja hrana za detoksikaciju tela i snažan imunitet.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako bez lekova očistiti telo i krv od toksina? U tome će vam pomoći hrana, napominju stručnjaci.

Toksini kojima smo svakodnevno izloženi narušavaju naš imuni sistem i slabe funkcije unutrašnjih organa, a posebno bubrega, jetre i pankreasa. A jedna od namirnica koja se pokazala kao delotvorna u uklanjanju ovih otrova iz tela jeste kiseli kupus. Prema rečima nutricionistkinje Svetlane Fus, po broju supstanci koje su dokazano korisne, ova namirnica je praktično "lekovitaija" od belog luka. Bonus je i što je jeftina.

Ne samo Fusova, već i svi svetski stručnjaci ističu da kupus (ne samo kiseli, već i sveži) sadrže obilje probiotika koji štite od prehlade. Poznato je da se kao rezultat fermentacije u namirnicama formiraju korisni mikrobi i bakterije, koje su izuzetno važne za zdravlje ljudi: pomažu u ravnoteži mikroflore i na taj način poboljšavaju imunitet. Ovo je posebno važno tokom hladnog vremena, kada je naše telo stalno izloženo virusima.

Osim kupusa, od velike pomoći su i kiseli krastavci koji sadrže obilje hranljivih materija koje pomažu u uklanjanju toksina. Bonus je što su niskokalorični, ali istovremeno posle njih osećaj sitosti dugo traje.
Nutricionistkinja je upozorila ipak da ne treba preterivati sa količinom, jer krastavci sadrže dosta soli, što može da izazvati oticanje.

MONDO

Tagovi