Uništavaju zdravo jelo

AKO U SUPE I ČORBE DODAJETE OVIH 9 NAMIRNICA, BOLJE DA IH BACITE: Zbog njih postaju NEZDRAVE, a bar 3 svi koristimo

Autor Maja Gašić

Ako ih pripremate sa dodatkom ovih devet namirnica, supe i čorbe postaju štetne po zdravlje

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Supice i čorbice smatramo zdravom hranom, ne kaže se bez razloga u našem narodu da svakog dana valja pojesti nešto "na kašiku". Ova jela imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje, a između ostalog hidriraju organizam, jačaju imunitet i podstiču varenje. 

Naravno, sve zavisi od kojih namirnica pripremate ova jela. Nutricionistkinja Izabel Smit tvrdi da neki sastojci supe i čorbe pretvaraju u nezdrava jela. Loša vest je da većinu tih namirnica mnogi koriste u pripremi...

Smit kaže da su krem supe i čorbe uvek lošiji izbor. Bolja alternativa su pileća supa i bistra čorba od povrća.

Po njoj takođe je velika greška dodavati kobasice u čorbe, ovakvo jelo ima visok sadržaj masti i mononatrijum glutamata, odnosno aditiva sa oznakom aditiv E621. Osim toga, krem čorbe se pripremaju sa pavlakom, što ponovo znači veći procenat masnoće u jelu. 

Brašno će dodati više kalorija, a iz istog razloga ne treba dodavati rezance i pirinač. Možete ih zameniti testeninom od celog zrna, tikvicama, ječmom i kvinojom.

Konzervisano povrće je bogato solima, što je takođe veliki minus kada govorimo o pripremi zdravog obroka. Ista situacija je sa pojačivačima ukusa. Najbolja opcija je sveže i smrznuto povrće. Paradajz sos je često "krcat" šećerom, a kocke za supu sadrže mononatrijum glutamat. 

MONDO

Tagovi