Već znamo da mikrobiom, skup raznovrsnih bakterija koje žive u našem organizmu, kontroliše mnoge procese u telu pa među njima i imunitet. Od mikrobioma zavise zdravlje, stanje kože, pa čak i raspoloženje.
Sada jedna doktorka tvrdi da od mikrobioma zavisi i šećer u krvi, i objašnjava kako on "skače" čak i od zdravih namirnica, kod ljudi čiji je mikrobiom narušen.
Doktorka Kejsi Mins, koja se školovala na uglednom univerzitetu Stenford, rekla je u jednom podkastu da određenim grupama ljudi nivo šećera u krvi skače čak i od inače zdravih namirnica. Među njima su pasulj, ovas, grožđe...
Doktorka Mins navodi informacije iz studije sprovedene nad 800 inače zdravih učesnika. Stavljeni su im konstantni monitori glukoze u krvi i posluženi su im obroci identičnog sastava. Međutim, reakcije njihovih organizama bile su različite.
"Pomislili biste da će svi imati otprilike istu reakciju, jer su u obrocima bile identične količine ugljenih hidrata. Ali, zabeležene su reakcije od apsolutno nikakve promene, do gigantskih 'skokova' nivoa šećera u krvi. Kada su istraživači počeli da utvrđuju šta bi moglo da uzrokuje ova velika odstupanja, došli su do zaključka da bi to mogao da bude upravo mikrobiom", rekla je ona.
"I to nije iznenađenje. Mikrobiom je prva 'stanica' hrane u našem organizmu. Te bakterije najpre rastvaraju ugljene hidrate, pre nego što oni uđu u organizam. Ljudi koji su navikli na unošenje mnogo biljnih vlakana verovatno imaju mikrobiom koji je naviknutiji na njih i lakše ih podnosi", rekla je doktorka.
Ona je navela primer pasulja - neko može da pojede celu porciju i da se oseća "kao nov", dok će druga osoba, s drugačijim mikrobiomom, verovatno osetiti tegobe u varenju već posle par kašika ovog jela.
Kako, onda, promeniti odgovor organizma? Doktorka navodi da zdravlje sistema za varenje i mikrobioma koji u njemu živi mora da bude prioritet.
"Jedite mnogo hrane na biljnoj bazi, unosite vlakna, fermentisanu hranu i prebiotike kao što su laneno seme i asparagus. Čia seme takođe je odlično", rekla je ona.
(MONDO)