Stil

DOKTORKA OBJASNILA 3 RAZLOGA NESANICE KOD ŽENA: Prekinite začarani krug lošeg sna, evo i kako!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su razlozi nesanice kod žena, a imamo i dva trika kako da brže zaspite!

Izvor: Photographee.eu/Shutterstock.com

Doktorka opšte prakse Valeri Kačo nabrojala je tri razloga zbog kojih žene ne mogu da spavaju, neki od njih će vas iznenaditi!

1. Paradoks spavanja i uspeha

"Krademo sate sna, zato što mislimo da ćemo uspeti da uradimo više toga", navodi doktorka.

"Ali, ne funkcionišu stvari zaista tako. Mnoge od nas žrtvuju par sati sna da bi nešto završile, ali zato im se to naplati već sutradan. Narednog dana, šta god da imamo od obaveza nećemo završiti tako brzo i lako jer smo umorne, nekoncentrisane i nervozne", rekla je ona.

"Kad više spavamo, mozak bolje radi i zapravo smo uspešniji. Naše vreme reakcije i odgovora, kao i emotivna stabilnost, mnogo su bolji ako spavamo između sedam i devet sati svake noći", objasnila je doktorka.

2. Loš san, loš dan

Mnoge žene muče se sa nesanicom, lakim snom ili preranim buđenjem. A prvi deo našeg života koji zbog toga ispašta je raspoloženje.

"Hronična neispavanost dovodi do depresije, ali povremena dovodi do promena raspoloženja, nervoze, 'kratkog fitilja'. Kada nismo naspavani, naše raspoloženje se menja", rekla je dr Kačo.

Na to se odmah nadovežu fizički simptomi kao što su glavobolje i migrene.

3. Barijere mentalnog zdravlja

Žene imaju mnogo više simptoma anksioznosti i depresije, stalne brige i misli koje ih ne napuštaju.

"Ženama se stalno nameće da bi morale da mogu sve i uvek, ali postoje samo 24 sata u jednom danu. Ako imate užasno mnogo posla, obaveza oko kuće, porodice, nešto će morati da trpi i da bude izbačeno, i to je najčešće san", rekla je doktora.

A sada pročitajte savete kako da brže zaspite i trik koji će vas rešiti nesanice!