Dunja je zdrava i jeftina voćka, široko dostupna kod nas, koja ima brojna blagotvorna dejstva. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je o blagotvornim svojstvima ploda ali i koštica.
Mnogi ne znaju da dunja pomaže kod probavnih problema, ali često je ljudi izbegavaju jer je "teška" za stomak. Doktor je objasnio kako izbeći taj problem da bi se sva njena dobra svojstva iskoristila.
"Nije čudo što se daje devojkama ime Dunja, korisno je u semenkama, amigdalin, jaka anti. Antidijarejično dejstvo ima samo meso voćke, a ako se pije čaj od dunje kod bronhitisa, to je čudo Božje, vitamina C ima kao pomorandža", rekao je on.
Za česte probleme kao što su kašalj ili muke s varenjem, savetuje čaj od dunje.
"Za probleme sa varenjem skuvajte od lista dunje čaj, kao i za kašalj. Presečete, izvučete semenke, stavite ih u 200ml vode, kuvate 45 minuta i odstoji, to se pije kao najzdraviji čaj celog života", rekao je on.
Ako nas muči želudac kada jedemo dunju, zbog čega je tako i kako da pomognemo sebi?
"Mnogima će smetati dunja ovako sveža, tanin sadrži. To je kao kada pijete jako crno vino niže klase, pa vas muči. Svaki dan jedite dunju, ili u čaju ili u kompotu. Apsolutno pomaže i kod nervoznih creva, čaj od lista onda pijte. Ali ne bi bilo loše jesti i šolju kompota posle ručka, ubacite i suve šljive, kapitalni je to antioksidans i promoter peristaltike. Zaboravite 'porađanje' na WC šolji, nećete imati problem", rekao je on.
"Kapitalne antioksidantne materije sadrži, u našim selima na ormanima stoje dunje, isparavaju eterična ulja koja šire bronhije. Juče sam mirisao dunju, pomislio sam ovo je neko muvanje, nije to taj miris, kao ananas miriše! A kada zri na ormaru, to je prava stvar", rekao je on.
"Dunja i kajsija, njihove semenke, nikako ne bacajte! Imaju amigdalin, koji ima jako dejstvo protiv bolesti", rekao je doktor.
(MONDO)