Iznenadiće vas

JEDNA VRSTA VOĆA SADRŽI VIŠE ŠEĆERA NEGO KROFNE: Svi ga jedemo, a nemamo predstavu koliko je zapravo slatko!

Autor Nataša Petrović

Evo koje vrste voće sadrže najviše šećera!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Za opšte zdravlje je jako važna svakodnevna konzumacija voća, ali tom prilikom treba imati na umu i da pojedine vrste voća imaju dosta šećera. Ovo je posebno važno za one koji imaju problem sa dijabetesom, ali i za ostale.

Ipak, treba imati na umu da šećer koji se prirodno nalazi u voću nije ni približno opasan po zdravlje kao veštački, beli šećer, te da biste naškodili zdravlju bilo bi potrebno da pojedete zaista veliku količinu ovih voćki.

S druge strane, podatak o količini šećera u voću je koristan i onda kada vam se jede nešto slatko, a ne biste želeli da posegnete za kolačima, već biste se radije držali voća.

5. Grožđe

Ako pojedete šolju sočnog grožđa, unećete oko 15 grama šećera. Postoje male razlike u sadržaju šećera između crnog i belog grožđa, ali su minimalne, te obe vrste važe za veoma slatke.

4. Trešnje

Suve trešnje, sasvim očekivano, sadrže mnogo više šećera nego sveže. U jednoj trećini šolje suvih trešanja nalazi se skoro 30 grama šećera, a nešto od toga je dodatno nakon sušenja. U šolji svežih trešanja nalazi se oko 20 grama šećera, ali i dosta antioksidanata i antizapaljenskih sastojaka.

3. Mango

Ako pojedete ceo mango, unećete oko 46 grama šećera, što je više nego u jednoj prosečnoj krofni! Ipak, jednom porcijom se uglavnom smatra jedna šolja ovog voća, koja sadrži oko 23 grama šećera.

2. Liči (azijska trešnja)

Ova egzotična voćka nije naročito popularna u Srbiji, ali se svakako može naći u prodavnicama. Sa skoro 30 grama šećera u jednoj šolji, ovo voće je prava šećerna bomba! Međutim, u istoj količini nalazi se i više od 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C.

1. Smokve

Ovo je voće koje sadrži ubedljivo najviše voća – u samo jedno smokvi prosečne veličine nalazi se oko osam grama prirodnog šećera! Jednom porcijom se uglavnom smatraju četiri, čime se unese oko 32 grama šećera.

(MONDO)

Tagovi