Ishrana

1 VRSTA MAJONEZA ŠKODI SRCU I IMUNITETU! Stavljamo ga u rusku i na sendvič, a nemamo pojma koliko je OPASAN za zdravlje!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Majonez opasan za zdravlje sadrži ove sastojke, dobro pogledajte etiketu kada ga kupujete!

Izvor: YouTube/Downshiftology

Verovatno već znate da je mnogo bolje napraviti domaći majonez kod kuće, nego kupiti neki u radnji, pun aditiva i sastojaka koje ne umemo ni da izgovorimo. Sada nutricionisti objašnjavaju zašto nije svaki majonez isti i koji ne bi trebalo da kupite, jer je štetan za zdravlje.

Mnoge vrste kupovnog majoneza sadrže sojino ulje, koje može da bude loše za zdravlje. Ulja koja se dobijaju iz biljaka prolaze kroz kompleksan proces rafiniranja, tokom kojeg se tretiraju hemikalijama i zagrevaju na visokoj temperaturi.

Ovaj proces oštećuje masnoću koja se nalazi u ulju, a takva masnoća je telu mnogo teža za varenje. "Oštećene" masnoće iz ulja izazivaju upalne procese u telu, a dobro je poznato da hronične upale izazivaju bolove, dobitak na težini, muče naš imunitet i kardiovaskularni sistem.

Izvor: YouTube/la petit bete

Ako se hronične upale ne tretiraju, znatno podižu rizik od bolesti kao što su metabolički sindrom, kardiovaskularna oboljenja, autoimuni poremećaji i druge bolesti.

Kada kupujete majonez, dobro pogledajte kakvo ulje sadrži. Ulja za koja je navedeno da su hladno ceđena su bezbednija, nisu prošla kroz proces zagrevanja i tretiranja opasnim hemikalijama.

Pročitajte i koji su štetni aditivi u jogurtu i hlebu!

(MONDO)