Stil

ZA JEDAN SLAVSKI RUČAK UNESEMO 5.000 KALORIJA: Dr Filgud objasnio kako treba da izgleda detoks posle slava i praznika

Autor Nataša Petrović

Dr Filgud objasnio šta treba da jedete nakon dana prejedanja tokom slava i praznika, da biste pomogli telu da se vrati u "normalu".

Izvor: Screenshot/TV Prva

Sezona praznika, kako je često nazivamo, u Srbiji kreće negde od novembra i traje do kraja januara. Osim Božića i Nove godine koje slavimo u tom periodu, tu su i razne slave, a za sve ove prilike u našoj zemlji je obavezna bogata trpeza.

Zato uopšte nije retkost da u ovom periodu "nabacimo" nekoliko kilograma viška, a šokiraće vas činjenica koju je u emisiji "150 minuta" na TV Prva izneo Saša Plećević poznatiji kao doktor Filgud.

"Za vreme slava i praznika unesemo duplo više kalorija nego što nam je potrebno za ceo dan. Recimo, muškarci u proseku unose 2.500 kalorija dnevno, žene oko 2.000 za jedan zdrav život. Kada je slava, mi samo za ručak unesemo 5.000 kalorija! Krenemo od supe, onda jedno 100-200 grama ruske salate sa belim hlebom, ruska salata ima negde oko 500 kalorija na 100 grama. Pa onda posle toga tu je i pivce, vince, gazirani sokovi, koji su užas. Posle toga nastavljamo sa predjelom, tu je i suvi vrat, jaja, pečenice kojekakve, onda ide sarma, dve sarme su oko 500 kalorija, a onda pečenje, pa sitni kolači i torta. I to tako kad se naređa, nemam ništa protiv toga, ako ste zdravi, to da vam se desi jedan slavlje, to je u redu, e onda naredna tri dana raditi detoks".

Ukoliko ste ovih dana jeli više nego što vam je potrebno, dr Filgud je objasnio kako sada treba da vam izgledaju dani u kojima ćete pomoći telu da se "vrati u normalu".

"Kad se probudite, uzmete čašu jogurta od 250 mililitara i parče ražanog hleba, to je doručak, u devet sati. Pre toga smo popili čašu vode sobne temperature, sat, sat i po pre toga, uzeli probiotik. Ja preporučujem probiotik jer je imunitet u crevima. Nakon toga imamo šetnju 45 minuta do sat vremena, a posle toga je doručak taj jogurt i hleb, u 12 je recimo banana užina, u tri sata je supa ili neka čorba teleća, manje masna koja je ostala od juče, sa parčetom ražang hleba. U sedam uveče opet je ta čorba, ali bez hleba i od sedam uveče do devet ujutru ništa sem vode ili čaja bez šećera. I obavezno posle te večere opet sat vremena brze šetnje", poručio je.

(MONDO)

Tagovi