Ishrana

KILO KOŠTA MANJE OD 150 DINARA, A SPAS JE ZA CREVA! Mnogi ne znaju da ovo voće jača imunitet i štiti telo od bolesti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Verovatno niste znali da banane ovako utiču na zdravlje creva, jačaju imunitet i štite od bolesti!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Da li se osećate umorno, muči vas stomak, imunitet vam je oslabljen? Jedno voće može da reši sva tri problema, evo i kako!

Već znate da u našem organizmu žive dobre i loše bakterije. Najviše ih ima u sistemu za varenje. Kada je narušen balans zdravih bakterija, upadanje u stanje nazvano disbioza. Dobre bakterije odumiru, a množe se one loše. Disbioza potom izaziva hronične upale koje dalje vode u bolesti creva, srca, gojaznost, dijabetes, pa čak i podižu rizik od najozbiljnijih bolesti kao što je kancer.

Bez zdravih bakterija, integritet ćelija širom sistema za varenje se narušava. A kada se to dogodi, telo "pali" imuni odgovor koji je preteran, zbog čega nastaju hronične upale.

Tu na scenu stupaju banane! Ovo ukusno, prilagodljivo i jeftino voće - kilogram košta nešto više od 100 dinara - doprinosi balansu mikrobioma.

"Banane su pune rastvorljivih vlakana, koja služe kao prebiotsko gorivo za naš organizam. Prebiotike bakterije koriste da bi obavile čitav niz funkcija u sistemu za varenje i imunom sistemu", kaže dijetetičarka Sali Tvelman.

Banane su pune prebiotskih vlakana, kojima se naše dobre bakterije hrane. Svaki put kada unesete bananu, učinili ste dobro delo za svoj mikrobiom! Pročitajte koje su još namirnice pune prebiotika!

(MONDO)

Tagovi