Reč stručnjaka

DOKTORKA SA HARVARDA IMA 3 NAJVAŽNIJA SAVETA ZA STOMAK! Uradite ovo i neće vas više mučiti nadutost i gasovi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ovo su saveti doktorke sa Harvarda koji će vam pomoći da se izborite sa problemima kao što su nadutost i gasovi!

Izvor: Youtube Printscreen/TEDx Talks

Nadutost i gasovi su česti problemi s varenjem, i većina ljudi ih doživi barem jednom nedeljno. Nekad su pokušaj našeg stomaka da svari nešto što nam ne prija, ali nekada i signal da se telo već duže bori sa narušenim mikrobiomom.

Ovaj skup bakterija koje žive u našem sistemu za varenje odgovoran je za stanje imuniteta, čak i mentalno zdravlje, iako to mnogi ne znaju i misle da ono što se dešava u stomaku, "ostaje" u stomaku. Istina je mnogo drugačija - varenje je ključno za stanje celokupnog organizma, za unos dobrih ali i "prolazak" loših supstanci u krvotok i naše organe.

Saveti protiv nadutosti koje je u podkastu iznela doktorka Darija Long, obučavana na Harvardu i Jejlu, su genijalni je svako može da ih primeni. Ne trebaju vam posebne promene navika ili ishrane, samo pratite tri ključna koraka.

1. Povećajte unos vode

"Unošenje dovoljne količne vode promoviše zdravo i regularno varenje, pa nećete imati toliko problema s nadutošću", rekla je doktorka. Ceo proces varenja biće lakši ako u telu ima dovoljno tečnosti.

2. Jedite redovno

"Ako čekate da pregladnite, ili jedete na brzaka, možete očekivati da će vam se stomak naduti. Ako mnogo radite ili često putujete, povedite računa da imate redovne obroke", savetuje ona.

Izvor: YouTube/Marion's Kitchen

Redovni obroci su važni jer ako čekate predugo, veće su šanse da ćete se prejesti, odabrati manje zdravu opciju za obrok da biste zadovoljili "vučju" glad, ili uneti hranu prebrzo što nikako nije dobro za varenje.

3. Unosite hranu bogatu prebioticima i probioticima

"Prebiotici su nerastvorljiva vlakna kojima se hrane dobre bakterije u organizmu. Probiotici, bilo u hrani ili u obliku suplemenata, takođe su odlični za probleme sa varenjem. Jedite kiseli kupus, turšiju, pijte jogurt ili kefir", rekla je ona.

Pročitajte i trik iskusnog travara koji rešava problem s varenjem!

(MONDO)