Zdrava ishrana

GRICKALICA KOJU SVI OBOŽAVAJU SNIŽAVA HOLESTEROL ZA SVEGA PAR SATI: Jedite je svakog dana, ali samo u ovoj količini

Autor Maja Gašić

Naučnici su nedavno otkrili da postoji namirnica koju svi vole, a koja čini čuda za holesterol!

Izvor: Shutterstock/Krzysztof Slusarczyk

Da biste kontrolisali nivo holesterola u krvi, lekari pre svega preporučuju da prilagodite ishranu. Posebno je važno da svedete na minimum unos nezdravih, zasićenih masti, koje se smatraju jednim od glavnih krivaca za nakupljanje ove supstance u organizmu.

S druge strane, potrebno je pojačati unos određenih, zdravih namirnica koje sprečavaju podizanje holesterola. Naučnici su nedavno otkrili da brazilski orah ima i te kako pozitivan uticaj, kad je reč o kontroli nivoa ovih masnoća u organizmu.

U toku studije, stručnjaci su zaključili da orah, koji je bogat mononezasićenim mastima, snižava nivo holesterola, a ovaj neverovatan efekat je uočen sbega nekoliko sati nakon konzumacije. Rezultati naučnog rada objavljeni su u časopisu "Nutrition and Metabolism".

"Svaki ispitanik je testiran četiri puta tokom različitih vremenskih perioda i to nakon što je jeo brazilski orah u raznovrsnim količinama - 0,5, 20 ili 50 g", rekli su naučnici.

Svim učesnicma studije je rađena analiza krvi nakon sat, tri, šest, devet, 24 i 48 časova od konzumiranja, kao i nakon pet i 30 dana. Istraživači su ispitivali uzorke na ukupni holesterol, kao i "dobar" (HDL) i "loš" (LDL),  trigliceride, selen i druge ključne indikatore.

Prema rezultatima, značajno povećanje nivoa selena u plazmi je primećeno šest sati nakon jela. Nivoi LDL-a su bili značajno niži, a nivoi HDL-a značajno viši devet sati nakon konzumiranja 20 ili 50 grama orašastih plodova.

Takođe, primetno je povećanje nivoa HDL (za 32%) i smanjenje LDL-a (za 23%) 30 dana nakon uvođenja ovakve ishrane. Na kraju, istraživači su zaključili da konzumiranje jedne porcije brazilskih oraha dnevno zapravo može da smanji nivo masnoća u krvi.

Poznato je da visok holesterol povećava rizik od srčanih oboljenja, kao i drugih teških bolesti.

MONDO