DA LI JE ŽVAKANJE ŽVAKE DOBRO ZA ZDRAVLJE? Otkriveno kako deluje na želudac i zube, ali jedna grupa NE SME da je uzima

Ukoliko ste veliki ljubitelj žvaka, onda bi bilo dobro da u nastavku saznate sve njene prednosti i mane!

Shutterstock/RomaChayka

Bilo da pripadate ekstremnim ljubiteljima žvaka, bez kojih "ne možete da živite" ili je neobavezno ponekad uzmete, važno je da znate koje su njene prednosti i mane. U davna vremena ljudi su žvakali smolu, lišće, vosak, koru od drveta. Koristili su ih zbog užitka, lekovitih svojstava, ali i protiv gladi i žeđi. Kada je Finli, stomatolog iz Ohaja, 1869. registrovao žvakaću gumu, verovatno nije mogao ni da zamisli kako će ona promeniti istoriju čovečanstva i ukusa.

U prvoj fazi razvoja žvake, ona je uključivala pepsin, koji poboljšava varenje, ali već 50-ih godina prošlog veka, umesto šećera, dodavali se zaslađivači i reklamirala se kao sredstvo za mršavljenje. Danas neki ne mogu bez žvake, a postavlja se pitanje da li je bezbedna ili opasna po zdravlje?

Žvake "za odrasle" danas uglavnom ne sadrže šećer, dok ga i dalje sadrže one koje su za decu. Šećer je zamenjen zaslađivačima sorbitolom, manitolom, maltitolom. Inače, ona sadrži i ksilitol koji uspešno deluje protiv karijesa, što je naučno dokazano, dok manitol neutrališe dejstvo kiselina koje se oslobađaju iz hrane. Žvakaće gume bez šećera ubijaju bakterije i štite od karijesa i upale desni, tako što se luči dodatna pluvačka koja ispira kiseline i ostatke hrane.

Žvakanje ubrzava puls i povećava protok krvi i nivo kiseonika u mozgu. Na taj način se razbuđujemo, brže i bolje mislimo. Ipak, ukoliko i dalje volite dečije žvake, zapamtite da sadrže šećer, tako da uz produženu i stalnu njihovu upotrebu postoji minimalna, ali dovoljna šansa za razvoj karijesa. Žvakaća guma osvežava dah, odnosno, ubija miris. Idealno je uzimati je između obroka, ali nikako je ne treba zameniti obrocima jer neće ugasiti glad koju osećate.

Tokom žvakanja treniramo vilične mišiće, poboljšava se cirkulacija krvi, što može zaštititi od parodontalne bolesti. Stručnjaci ističu da je važno žvakati na različitim stranama. Povećana salivacija (lučenje pljuvačke) tokom procesa žvakanja stimuliše motoričku funkciju creva, stomak počinje aktivno da proizvodi razne enzime. Žvakaća guma u ​​umerenim količinama pomaže u poboljšanju varenja i metabolizma.

Međutim, prekomerna proizvodnja želudačnog soka je opasna za ljude koji imaju bolesti digestivnog sistema i žvaku ne treba da uzimate na prazan stomak.

Veruje se da žvakaća guma smanjuje stres i pomaže u skretanju pažnje na negativne misli. Tokom mnogobrojnih istraživanja, otkriveno je da žvakaća guma pomaže ljudima da se izbore sa zavisnošću od nikotina i nekontrolisanog apetita. Formiranje zavisnosti od žvakaće gume moguće je ako je osoba žvaće svaki put tokom stresne situacije.

Dakle, jedna guma za žvakanje bez šećera iz usne duplje može da ukloni oko milion bakterija, što je 10 odsto ukupne populacije mikroorganizama u pljuvački i može se uporediti s efiksanošću konca za čišćenja zuba, pokazalo je istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Groningenu u Holandiji.

(MONDO)