Stil

ŠTA ĆE SE DESITI AKO PRESTANETE DA SE BRIJETE? Otkriveno da li su dlačice ŠTETNE po zdravlje - 1 grupa mora da se pazi!

Autor Tamara Veličković

Prestanak brijanja i puštanja dlačica na telu nije samo izbor - ova odluka donosi niz prednosti kada je vaše zdravlje u pitanju.

Izvor: Shutterstock/Kamil Macniak

Prestanak brijanja i puštanja dlačica na telu nije samo izbor - ova odluka donosi niz prednosti kada je vaše zdravlje u pitanju.

Kada se poznate ličnosti poput Majli Sajrus ili Ešli Grejem na crvenom tepihu pojave sa vidljivim dlačicama na telu, ljudi imaju tendenciju da reaguju drugačije. Dlačice ispod pazuha polako ali sigurno gube etiketu tabua, upravo zbog sve većeg broja poznatih lica koja ih propagiraju.

Dok neki misle da je to neprikladno, drugi veruju da je vreme da se razbiju zastareli standardi lepote. Iako mnogi smatraju da je ostavljanje dlačica na telu samo izbor osobe, zapravo postoje mnoge naučno podržane zdravstvene prednosti ove odluke.

Možda bi neke od njih mogle da vas navedu da poželite zauvek da odbacite svoj brijač.

Bićete manje osetljivi na infekcije kože

Čak i ako ste navikli da se brijete svakodnevno, skoro je nemoguće izbeći male posekotine koje mogu biti iritantne, a ako se ne tretiraju pravilno, to može dovesti do različitih problema sa kožom. Naizgled nevine izbočine od brijača, mogu zapravo biti znak uobičajenog stanja kože, zvanog folikulitis. To je infektivno zapaljenje folikule dlake. Kada su vam folikuli dlake oštećeni, bakterijama je lakše da uđu unutra i izazovu infekciju.

Možete sprečiti određena stanja kože

Ako odlučite da ostavite dlačice na telu, preskočićete rizik od uraslih dlačica, najčešćih i frustrirajućih posledica brijanja. Mikro-pukotine koje se pojavljuju na vašoj koži kada se brijete, mogu dovesti do drugih neprijatnih stanja, kao što su iritacija kože i bubuljice pod pazuhom.

Možete pomoći vašoj koži da zaceli brže

Ako imate modrice ili rane na telu, bolje je da odbacite brijač na neko vreme jer dlake na telu zapravo mogu da ubrzaju proces zarastanja. Folikule dlake sadrže matične ćelije koje pomažu da se koža brže izleči od rana i posekotina.

Možete smanjiti osip

Ako ste redovni kada je fizička aktivnost u pitanju, verovatno ste upoznati sa neprijatnim osećajem neželjenih osipa u pazuhu. To se dešava zato što vlaga u kombinaciji sa trenjem i iritantnom tkaninom izaziva osip na vašoj koži. Kada odlučite da ne brijete dlake ispod pazuha, smanjujete šanse za dalju iritaciju.

(MONDO)

Tagovi