Kako starite, određeni delovi tela i organi počinju da se menjaju. Pojava bora, lošije pamćenje i izostanak mišićne snage, sveopšte slabljenje organizma - sve se to dešava kako postajemo stariji...

Specijalista interne medicine Matijas Redl iz Nemačke objasnio je u jednom intervjuu da ljudsko telo ne stari ravnomerno, ali mnogi starosni procesi počinju već sa tridesetak godina.

Koža

Sa 30 godina koža više nije tako elastična kao sa 20 godina, a vremenom se na njoj pojavljuju sve vidljivije promene - male, a zatim velike bore, staračke pege. Prema rečima lekara, proces starenja kože može se donekle kontrolisati ako se zaštitite od spoljnih uticaja koji sprečavaju normalnu obnovu ćelija - UV zraka, smoga, dima cigareta.

Kosa

Njena struktura se takođe menja sa godinama i to zbog hormona. Posebno kod žena smanjenje estrogena čini kosu na vlasištu tanjom i ređem, dok izaziva pojavu neželjenih dlaka na novim mestima, na primer, na licu. Kod muškaraca, pod uticajem hormona dihidrotestosterona, kosa postaje svetlija nego u mladosti. Seda kosa se javlja tako što se smanjuje proizvodnja melanina - u proseku se ova pojava javlja nakon otprilike 35. godine.

Mišići

Od otprilike 30. godine počinje takozvana sarkopenija - postepeno, sporo smanjenje mišićne mase u celom telu. U 50. godini ovaj proces se ubrzava, u 70. godini ponovo se pojačava. Zbog toga je važno održavati fizičku aktivnost koja pomaže jačanju i izgradnji mišića.

Kosti

Čvrstoća i gustina kostiju opadaju što smo stariji. Osim toga, promene povezane sa starenjem utiču na druge delove mišićno-koštanog sistema, na ligamente, tetive, hrskavicu, zglobove. Pored prirodnog "fizičkog" trošenja kostiju, hormonalne promene, kao i smanjena proizvodnja kolagena u telu, pogoršavaju njihovo stanje. Doktor navodi da redovno vežbanje, adekvatan unos vitamina D i obilje proteina u ishrani pomažu da se uspori brzina starenja.

Oticanje nogu
Shutterstock/Toa55 

Kardiovaskularni sistem

Elastičnost krvnih sudova opada kada uđemo u tridesete godine, što takođe utiče na snagu srčanog mišića. Proces smanjenja mišićne mase tela povezan sa uzrastom utiče i na miokard: sa godinama srce nakuplja više masti. Zauzvrat, pluća gube elastičnost i slabo apsorbuju kiseonik. Sve ovo nas čini podložnijim visokom krvnom pritisku i drugim kardiovaskularnim bolestima.

Mozak

Kako godine prolaze, masa mozga se smanjuje, a promene se dešavaju u nervnim ćelijama. To nas čini zaboravnijima i sveukupno su naše kognitivne sposobnosti se smanjuju. Ali nije samo starost ono što pravi problem, način života takođe može da utiče na stanje nervnih ćelija i funkciju mozga. Nagativan uticaj, pre svega, imaju pušenje, alkohol, nedostatak vežbanja...

Imuni sistem

Uporedo sa usporavanjem metaboličkih procesa u telu, usporavaju se i procesi zarastanja rana. Imunske ćelije s godinama postaju sve slabije, a čitav sistem postaje manje aktivan.

MONDO