Od zdravlja creva zavisi i snaga našeg imuniteta, ističu svi imunolozi. Zimi, kada unosimo masniju i generalno kaloričniju hranu, narušavamo crevnu mikrofloru i povećavamo rizik od bolesti. Brojne studije u poslednje dve decenije pokazale su vezu između zdravlja creva i raspoloženja, mentalnog zdravlja, autoimunih bolesti, endokrinih poremećaja, stanja kože, pa i raka.
Postoje namirnice koje koristimo svakodnevno a koje mogu da "otruju" creva, a da toga nismo ni svesni. O ovoj hrani detaljno govorio nemački lekar Tomas Friling.
Glavna opasnost po zdravlje probavnog trakta je šećer. Preterana konzumacija ove namirnice može da izazove razmnožavanje štetnih mikroorganizama i izumiranje korisnih mikroba u crevima.
Još jedan neprijatelj creva je kobasica, tačnije suhomesnati proizvodi, koji sadrže kancerogene supstance. Osim toga, majonez, margarin i svinjska mast takođe se smatraju štetnim za digestivni trakt, napomenuo je doktor. On je napomenuo i da je sendvič sa kobasicom jedan od najomiljenijih opcija za doručak, ali ova hrana je opasna za creva i stomak. Česta konzumacija sendviča povećava opterećenje pankreasa.
Friling je preporučio da ujutru popijete jednu čašu vode na prazan stomak kako biste pokrenuli funkciju prerade hrane i poboljšali rad digestivnog trakta.
Da biste održali zdravlje creva, uključite bobičasto voće i mahunarke u ishranu. Ovo voće i povrće zasićuje telo vlaknima, antioksidansima i vitaminima koji sprečavaju upale.
MONDO