Stil

"DAJ JOŠ JEDNU TURU NA MENE": Srbi otkrili da sve češće imaju jedan PROBLEM u kafanama - ako njih nije sramota...

Autor Nataša Petrović

Srbi otkrili svoja iskustva iz kafane, sve češće se susreću sa jednim problemom...

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Srbi su poznati kao narod koji voli da se druži po kafanama i kafićima, a jedna stvar po kojoj se razlikujemo od većine je to što volimo da se međusobno čašćavamo, a ne da svako plati svoj račun.

Međutim, sudeći po brojnim ispovestima Srba, sve je manje onih koji žele da "obrnu turu" i na taj način počaste društvo.

Jedan od korisnika Redita iz Srbije, podelio je svoj problem sa ostalim korisnicima ovog foruma. Naime, njemu se nekoliko puta u izlasku desilo da osobe koje naruče turu pića za celo društvo, i pored toga što su oni zvali konobara, nakon toga odbijaju da plate račun. Kako je rekao, ovo se dešavalo čak i u situacijama kada većina društva nije htela više da naručuje piće.

"Više puta u zadnje vreme mi se desila situacija da osoba naruči turu pića za čitav sto i ne ponudi se da plati ceh za tu turu. U pitanju su različite osobe. Zanima me kakva su vaša iskustva u ovim situacijama i kako ih možemo izbeći. Jer nekad nemamo dovoljno novca ili ne želimo da ga potrošimo, ili nam se prosto ne pije više", glasilo je pitanje ovog forumaša.

Jedan momak je naveo svoje iskustvo: "Onaj ko naruči turu, on plaća, a prethodno se pita 'smo za još jednu turu'. Pravilo vazda takvo bilo, a ti se družiš sa nekim čudnim ljudima".

Drugi mladić je objasnio da se se to najbolje rešava ako se ljudima da do znanja da ono što naručuju, moraju i da plate, ako već poručuju turu.

"Nema tu ništa komplikovano - ko naruči turu, on je plaća. Ako te ljude već nije sramota da ’vrte’ ture, a onda ne žele da plate - otvoreno to reci", poručio je.

Da je sve više onih koji bi da se "ogrebu", ne samo u kafani, već i na radnom mestu, na svojoj koži je osetio jedan mladić koji je o svemu detaljno napisao.

"Imao sam jednog kolegu koji je smislio 'pravilo' da uvek neko nešto slatko ili sok donese u smenu, a on nikada (bukvalno nijednom) nije ništa doneo. Dešavalo se da neko ko inače donosi bar sok, recimo ja, ne donese nekad jer ne stignem pre smene da trknem do radnje i lik krene da baca forice tipa 'Nema časti danas, a? Hahaha, čime ćemo da se zasladimo? Sramota haha' i onda sam krenuo da ga nap***vam i jednom sam mu rekao da bi mogao i on da krene da kupuje, ako već hoće da se posluži. Naravno da nije ništa kupio ni nakon toga, samo je prestao da uzima. Donosili smo čak i kad smo bili pri kraju kinte pred platu jer smo tako navikli i nismo imali nikakvih problema, osim ovog smarača koji se prvo vadio da nije legla plata, a onda ni nakon što je plata legla nije hteo da je troši na to. Je***e škrtice".

Jedan korisnik ovog foruma objasnio je koji je najjednostavniji način da se izbegne "grebanje" za kafanskim stolom.

"Najprostije: kad osoba naruči turu, ti mu reci i to da svi čuju: ’Ti naručuješ, ti plaćaš!’".

(MONDO)