NIKAD NE STAVLJAJTE MESO U FRIŽIDER A DA PRVO NE URADITE JEDNU STVAR: U riziku ste od OPASNIH INFEKCIJA

Kako se čuva meso u frižideru da budete sigurni da ne rizikujete trovanje i infekciju bakterijama?

PRINTSCREEN/YT/ DOZUS COOK

Kada nakon ručka ili večere ostane meso, a za koje znate da ga ukućani ne bi pojeli kasnije, uradićete ono što i svi - staviti ga u frižider ili zamrzivač. Ali pazite da ne napravite veliku grešku koja vas može koštati zdravlja, upozoravaju stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Da bi meso u frižideru bilo bezbedno za jelo, morate da se pobrinete da ga odložite na pravilan način.

Saznajte šta uvek prvo treba da uradite pre nego što stavite meso u frižider!

Stručnjaci iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da nikada ne bi trebalo da čuvate meso u frižideru a da ga prethodno ne isečete. Po njima, nikada ne bi trebalo da hladite kuvano meso koje već nije isečeno. Velike komade mesa, poput pečenja ili celog pileta ili ćurke, treba da isečete na manje komade pre nego što ih stavite u frižider.

Takođe, ostaci treba da se čuvaju u frižideru na određenoj temperaturi. Prema CDC-u, ostatke treba čuvati na 4 stepena C ili čak i nižoj temperauri, i to tek dva sata nakon kuvanja ili pečenja. Međutim, ako je hrana bila napolju, na  sobnoj temperaturi koja je veća od 35 stepeni C, trebalo bi je staviti u frižider u roku od jednog sata.

Na ovaj način ćete sprečiti da se umnože bakterije u mesu. Sečenje na manje komade je zapravo neophodno da bi se meso brže ohladilo i tako se izbeglo da se razviju štetni mikroorganizmi. Svi znaju da konzumiranje hrane u kojoj su se razvile bakterije povećava rizik od razvoja teških bolesti.

Ešerihija koli (E. coli) i salmonela su dve uobičajene vrste bakterija koje se mogu naći u mesu, prema CDC-u. Ako je osoba jela hranu koja je kontaminirana bilo kojom od ovih bakterija, velika je verovatnoća da će dobiti trovanje hranom. E. coli može da izazove oboljenja kao što su kao što su dijareja, infekcije urinarnog trakta, respiratorne bolesti i infekcije krvotoka, dok salmonela može da dovede do uobičajenih bolesti koje se prenose hranom.A stručnjaci iz CDC isitiču da su u većem riziku od razvoja težih oboljenja, uzrokovanih ovim bakterijama, deca mlađa od 5 godina, odrasli stariji od 65 godina, ljudi čiji je imuni sistem oslabljen i trudnice.

Koliko sme da se pripremljeno meso čuva u frižideru?

Čak i kada je odloženo u frižider prema pravilima, meso ne sme predugo da čuva na ovaj način. Rok trajanja varira u zavisnosti od vrste namirnice. Kuvana slanina ili kobasica mogu bezbedno da "izdrže" na 4 stepena C ili nižoj temperaturi i do nedelju dana. Ostalo kuvano ili pečeno meso je već posle tri do četiri dana nebezbedno za jelo.

MONDO