Stil

SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU S RIBOM, TO JE KAO DA SMO JE BACILI: Tako uništavamo najvažniji sastojak i rizikujemo bolest

Autor Maja Gašić

Kako se sprema riba, a kako je najbolje da se čuva?

Izvor: YouTube/Terri Ann's Kitchen

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su izuzetno važne za ljudski organizam. Nepravilan način skladištenja i pripreme ove namirnice može da smanji količinu hranljivih materija u njoj, rekao je nutricionista, doktor nutrigenetike Andrej Zolotarev.

Po rečima lekara, riba treba da se redovno nalazi na našem jelovniku, (2-3 puta nedeljno), jer svaka ima neka posebna svojstva koja štite od bolesti. Pa tako, poznato je da bakalar ima antitumorsko dejstvo, losos dobro utiče na stanje kardiovaskularnog sistema, papaline i skuša poboljšavaju funkcionisanje centralnog nervnog sistema.

Međutim, sva korisna svojstva praktično će nestati ako se riba ne čuva i ne priprema pravilno.

"Ako kupujete ribu, pokušajte da uzimate samo svežu, a ne smrznutu. Ponovno zamrzavanje, skladištenje u polietilenu (najlonu), u vakuum ambalaži nije dobro za ovo hranu. Masti će brzo oksidirati i pretvoriti se u otrove. Svi ribu pripremaju tako što je prže, a to je najgori način. Mnogo je zdravije da se kuva, peče i kuva na pari", kaže dr Zolotarev.

"Jedan od glavnih faktora za pojavu bolesti kod savremenog čoveka je nedostatak omega-3 masnih kiselina. Činjenica je da skoro sve ćelije našeg tela imaju membranu čiji rad direktno zavisi od količine omega-3 masnih kiselina u njoj. Što je više ovih kiselina, to će ćelija bolje disati, bolje će se odvijati metabolički procesi, a od toga, između ostalog, zavisi i stanje imuniteta.

MONDO