Istina ili mit?

SRBI POSLE JELA DRMNU RAKIJU JER MISLE DA ČISTI ŽELUDAC: Stručnjaci otkrili da li to zaista "RADI" i može li biti OPASNO

Autor Tamara Veličković

Kažu da se posle bogate trpeze valja popiti čašica rakije, ali da li to može biti opasno?

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Predjelo, glavno jelo i desert čine jednu raskošnu trpezu, a kada nesvesno preteramo, dolazi do osećaja sitosti koji često može biti neprijatan. Kada ljudi osete da su se prejeli, mnogi posegnu za čašicom rakije, ubeđeni da će alkohol pročistiti želudac koji je opterećen zbog masne i visokokalorične hrane.

Ipak, da li se zapravo radi samo o jednoj običnoj zabludi?

Stručnjaci ističu da je ipak bolje da ne pijete rakiju nakon obroka. Alkohol definitivno nema probavni efekat i ovde se radi o jednom uobičajenom mitu. Istraživanje univerzitetske bolnice u Cirihu se bavilo ovom temom i uspelo je da dokaže da je to istina.

Naime, nakon tradicionalnog fondua od švajcarskog sira, koji je bio poslužen s belim vinom ili crnim čajem, ispitanici su jednom popili rakiju, a drugi put vodu. Rezultat istraživanja: alkohol usporava probavu, a to se odnosi i na belo vino i na rakiju. Danima, kada su ispitanici pili čaj ili vodu, varili su raskošan obrok mnogo brže nego uz alkoholno piće.

To je dovelo do zaključka da rakija ni malo "ne čisti želudac".

"Nema naučnih dokaza da rakija za probavu zaista ima željeni efekat. Percipirani efekat da alkohol čisti želudac verovatniji je zbog činjenice da ima blago narkotički efekat. Tako se smanjuje neprijatan osećaj sitosti", rekla je Antje Gahl, portparolka Nemačkog društva za ishranu (DGE).

Osim toga, alkohol može da podstakne proizvodnju želudačne kiseline, kao i da spreči pražnjenje probavnih organa. Prema rečima Antje Gahl, vežba zapravo podstiče probavu. Biljni čaj takođe može pomoći protiv neprijatnog osećaja sitosti, dok kamilica, anis i komorač olakšavaju rad gastrointestinalnog trakta.

(MONDO)

Tagovi