SVAKI DAN STE PREUMORNI I KONCENTRACIJA VAM PADA? Sindrom PROLEĆNOG UMORA počinje, a jedna promena odmah vraća energiju!

Ukoliko želite da se izborite sa sindromom prolećnog umora, potrebno je da u svoju ishranu uvedete određene namirnice.

Shutterstock/fizkes

Sindrom prolećnog umora je veoma česta pojava, a njegovi uzroci su, na prvi pogled, banalni. Iznenadni zamor i iscrpljenost obično se osećaju popodne. Istovremeno, "radni kapacitet" se smanjuje, pažnja i pamćenje takođe, postoji stalni osećaj slabosti, neodlučnosti, osetljivosti na vremenske promene.

Pre svega, važno je da promenite ishranu, dnevnu rutinu i napravite korak ka zdravom načinu života.

Promenom sastava vaše ishrane možete uticati na količinu hormona spavanja, melatonina i hormona sreće, seratonina, koje proizvodi naše telo, čime se obezbeđuje dobar san noću i produktivne aktivnosti tokom dana.

Triptofan je osnovni element za proizvodnju serotonina - hormona radosti i sreće, a nalazi se u hrani bogatoj proteinima kao što su riba, mleko, mlečni proizvodi, meso, kao i banane, bademi i semenke suncokreta. Da bi triptofan ušao u mozak u pravoj količini, proteinska hrana se konzumira u pratnji ugljenih hidrata - pirinač, kukuruz i slično.

Pored toga, postoji čitav niz "namirnica sreće", koje uključuju crnu čokoladu, citrusno voće, smokve, urme, crvenu papriku, paradajz, sireve. Takođe, pokušajte više da pijete čaj sa lekovitim biljem koji pomaže u jačanju imunološkog sistema.

Ništa manje korisni za prevenciju prolećnog umora nisu ni sveži zeleni luk i beli luk, bogati fitoncidima.

U doručak je korisno uključiti i malo voća i povrća - složene ugljene hidrate, jer su naučnici dokazali da u proleće telo iz njih "izvlači" energiju. Složeni ugljeni hidrati se nalaze i u braon pirinču, žitaricama za doručak (musli), hlebu od integralnog brašna, crnoj čokoladi, a heljda, griz, ovsena kaša takođe će vam pomoći da napunite baterije.

Stručnjaci takođe uveravaju da ako za vreme ručka ili večere pojedete paradajz, umor će vam se smanjiti. Visok sadržaj tirozina u njima može izazvati pravu energetsku "eksploziju" u našem telu. Pored toga, ovo povrće poboljšava raspoloženje, značajno ubrzava metabolizam, aktivira mozak. Banane imaju isto dejstvo.

Pad energije do kraja dana moguć je i zbog nedostatka gvožđa u telu. Hrana bogata gvožđem uključuje crveno meso, jaja, ribu i sok od nara. U sezoni prolećnog umora preporučuje se spavanje oko sat vremena više.

(MONDO)