NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU SVI STOGODIŠNJACI JEDU: Veruje se da nije zdrava, a zapravo produžava život

Da li meso produžava život? Naučnici su odgovorili na ovo pitanje...

YouTube/Screenshot/Miss Ris

U Japanu je prosečni životni vek daleko duži nego bilo gde u svetu. U "zemlji izlazećeg sunca" ima ima najviše stogodišnjaka, a razlog će vas iznenaditi. Stručnjaci su analizirali koje to životne navike utiču na dugovečnost, naravno, uočena je veza između ishrane i životnog veka. Međutim, za namirnicu koja igra presudnu ulogu većina misli da je nezdrava i ogroman je broj stručnjaka savetuju da se unosi veoma umereno. 

Reč je o mesu. Dug životni vek Japanaca može da se objasni redovnom konzumacijom mesa, kažu stručnjaci.

Ovaj efekat se postiže zahvaljujući proizvodnji serotonina i, kao rezultat, poboljšanju raspoloženja pri jedenju mesa, izjavio je japanski psihijatar Hideki Vada. U starosti je neophodno održavati motivaciju za bavljenje fizičkom aktivnošću, inače dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja i hroničnih bolesti. 

Doktor je opovrgao tvrdnje, a koje su sve više zastupljene u poslednje vreme, o prednostima biljne ishrane za starije od 70 godina i tvrdi da svaki peti Japanac pati od nedostatka proteina. Meso takođe sadrži višak aminokiseline triptofana, koja je odgovorna za proizvodnju "hormona sreće".

Takođe, u nedostatku mesa u svakodnevnoj ishrani, nivo holesterola je u velikoj meri smanjen, što dovodi do nedostatka testosterona, koji je neophodan ne samo za sintezu polnih hormona, već je odgovoran i za motivaciju i koncentraciju. Osim toga, smatra se da je testosteron odgovoran za "isporuku" serotonina u mozak.

MONDO