Stil

EVO KAKO SE KUVAJU JAJA, A DA VAM NE PUKNU! Sledite par jednostavnih koraka, a jednu stvar nikako nemojte da zaboravite

Autor Petar Latinović

Kod kuvanja jaja jedna od najvžanijih stvari je da ne dozvolite da ona puknu tokom kuvanja.

Izvor: YouTube/Screenshot/Downshiftology

Kako da skuvam jaje a da mi ne pukne? Ovo pitanje je čini se uvek aktuelno, jer su jaja jedna od najčešćih namirinica koje ljudi pripremaju za doručak. Posebno je sada aktuelno jer je vreme uskršnjih praznika kada se skoro u svakom domu priprema na desetine kuvanih jaja.

Ono što je veoma bitno da znate je da ne kuvate jaja koja su tek izvađena iz frižidera. Hladna jaja vrlo lako pucaju pri kuvanju. Pre nego što počnete da ih kuvate, izvadite ih iz frižidera i neka nekoliko sati provedu na sobnoj temperaturi.

Druga bitna stvar je da kada ih stavljate u posudu za kuvanje, pazite da ih ne bude previše u posudi. Ukoliko se jaja sudaraju prilikom kuvanja to isto može dovesti do pucanja. Neka među njima bude dovoljno razmaka. Nemoramo da vam govorimo da u posudu treba da ih položite vrlo polako i nežno kako ne bi napukla prilikom udarca u dno posude.

Preko jaja koja ste stavili u posudu trebalo bi da prelijete hladnu vodu. Pazite da stavite barem dva santimetra vode iznad jaja. Vodu sipajte polako. Potom, u vodu dodajte pola kašičice sirćeta i vodu posolite. Ako niste znali, sirće je posebno važno u sprečavanju nastajanja pukotina na ljusci jajeta.

Upalite ringlu na srednju jačinu i čekajte da voda počne da vri, a onda još malo smanjite vatru i kuvajte tako na tihoj vatri sve dok jaje nije gotovo.

Trebalo bi da napomenemo da naravno garancije da baš nijedno jaje nikada neće pući ne postoje. To dosta zavisi i od tipa jaja koja ste kupili.

(MONDO)

Tagovi