Većina ljudi ne vodi računa o vremenu kada su meso odložili u zamrzivač. Na taj način niste zamrznuli i rok trajanja, a da li ste znali šta možete da čuvate maksimum mesec dana, a šta može da stoji zamrznuto i do godinu dana?
Sve zavisi od vrste mesa, ali i od određenih komada. Dok celi pilići i ćurići mogu stajati u zamrzivaču do godinu dana, prsa, bataci, karabataci i krilca treba da iskoristite do devet meseci. Iznutrice ne bi trebalo da stoje smrznute duže od 3 do 4 meseca.
Svinjetina
Ukoliko svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, možete je iskoristiti od 4 do 6 meseci, a ukoliko je pečena od 4 do 12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli, šunke i slično, može biti u zamrzivaču od 1 do 2 meseca.
Govedina, teletina i jagnjetina
Kada je reč o svežem mesu, ono može trajati i nekoliko meseci, zavisno od vrste mesa. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču od 6 do 12 meseci. Kotleti, međutim, traju kraće zbog kostiju, od 4 do 6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri meseca do godinu dana.
Mleveno meso
Nevezano o kojoj vrsti mevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo da ga držite u zamrzivaču duže od 3, 4 meseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
- Svinjetina s kostima - 4 do 6 meseci
- Svinjetina bez kosti - 4 do 12 meseci
- Jagnjetina i teletina - 9 meseci
- Govedina s kostima - 4 do 6 meseci
- Govedina bez kosti - do 12 meseci
- Celo pile ili ćurka - 12 meseci
- Komadi piletine ili ćuretine - 9 meseci
- Mevena ćuretina ili svinjetina - 3 do 4 meseca
- Iznutrice - 3 do 4 meseca
- Slanina - mesec dana
- Kobasice - 1 do 2 meseca
- Viršle - 1 do 2 meseca
(MONDO)