Trovanja hranom mogu da budu veoma opasna. Neke od najrizičnijih namirnica u tom smislu su meso, mleko, jaja i uopšte mlečni proizvodi, jer su oni najkvarljiviji. Greške u rukovanju ovom hranom su najčešći uzrok kvarenja, a da bi se to izbeglo, prehrambeni tehnolog dr Ana Kalušević je za RTS Ordinaciju objasnila kako treba pravilno da postupamo sa ovim namirnicama i koliko dugo smemo da ih čuvamo. 

Meso i mesne prerađevine

"Što je neko meso usitnjenije, to je osetljivije, imamo veću površinu izloženu vazduhu i mogućnosti kontaminacije, zato je to zajedničko za mleveno meso i iznutrice, ta površina kontakta je mnogo veća. Ne morate isti dan pripremiti nešto, ali već sutradan bi bilo dobro, da ne stoji duže od 24 sata u frižideru, dok u zamrzivaču može i do četiri meseca, i za jednu i za drugu kategoriju.

Što je veći komad, to je bezbednije, tako da ako imamo neki komad mesa, još ako je mariniran već, sa začinima i usoljen, to može trajati nekoliko dana. Beli luk ima antimikrobne komponente, kao i začini, samo će doprineti da se to manje dopadne mikroorganizmima, i naravno što je više soli, to je manje interesantno mikroorganizmima da se tu razvijaju", pojasnila je ona.

pravila za čuvanje mesa
Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal 

Sušene prerađevine od mesa

Prehrambeni tehnolog ističe da je sušenje vid konzervisanja, kao i da je u prodavnicama na pakovanjima već naznačeno koliko smeju da se čuvaju ovi proizvodi u frižideru, a koliko u zamrzivaču. 

"Najznačajnije je da nakon odmrzavanja nema ponovnog zamrzavanja. Najpraktičnije je da meso odmrzavamo u frižideru jer tu može da ostane i par sati, ali ako planirate da spremate nešto tek za par sati, meso nikako ne bi smelo da bude na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Neka jela od mesa mogu da se zamrznu i tu je rok obično oko tri dana, namirnice od povrća ili posne mogu i oko četiri meseca".

Dr Kalušević savetuje da pre kupovine, ali i pre jela, dobro pogledate meso jer se neke promene mogu videti po boji, mirisu - na užeglo, kiselo, fermentisano... 

"To nije jedini kriterijum, ali čim vam je neka vrsta mesa sumnjiva po mirisu, ne eksperimentišite nikako", dodaje.

pravila za čuvanje piletine
Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal 

Piletina, meso koje se u Srbiji možda i najčešće jede, spada u najosetljivija mesa. 

"Nju često napada mikroorganizam kampilobakter, tako da treba biti obazriv i uvek da ide adekvatan termički tretman nakon pripreme. Jela koja u sebi imaju piletinu takođe mogu do tri meseca bezbedno da stoje zamrznuta".

Riba i morski proizvodi

Riba i morski plodovi važe za veoma zdrave namirnice, ali su i najkvarljivije.

"Riba i morski plodovi imaju najkvarljivije meso, tako da bi trebalo isti dan da iskoristimo ribu. Takođe, rok produžava malo ako je marinirana, usoljena i slično. Kod zamrzavanja igra veliku ulogu da li je to masnija (šaran, losos...) ili posna riba. One koje su masnije manje mogu da budu u zamrzivaču, neka dva do tri meseca je preporučeno, dok posne ribe mogu i do šest meseci", pojašnjava dr Kalušević.

pravila za čuvanje ribe
Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija - Zvanični kanal 

Mlečni proizvodi

Koliko dugo mogu bezbedno da stoje mlečni proizvodi, zavisi od samog proizvoda. 

"Nije isto da li govorimo o mladom ili zrelom kajmaku, koliko je usoljen... Usoljeniji proizvod je bezbedniji u smislu dužeg čuvanja, mladi kajmak može u frižideru nekoliko dana, što je zreliji i slaniji duže će trajati, može biti par nedelja u frižideru, može i preko mesec dana. Slična stvar je i sa sirom, mladi, meki sirovi ne mogu dugo da stoje, nije preporučljivo ni da se zamrzavaju. Feta, recimo, kajmak i slični mlečni proizvodi nije preporučljivo da se zamrzavaju".

Skuvano mleko, kaže prehrambeni tehnolog, može da stoji u frižideru nekoliko dana, ali ukoliko se nabavlja sveže, veoma je važno da se istog dana skuva. 

"Ako kupujemo dugotrajno mleko, ne mora uopšte da stoji u frižideru dok ga ne otvorimo. Kada je otvoreno, stoji u frižideru i potrošiti ga u roku od tri dana", savetuje dr Kalušević.

(MONDO)