Zdrava ishrana

10 NAJGORIH NAMIRNICA ZA HIPERTENZIJU: I ne znate da su prepune opasnog sastojka - SRCE PRVO STRADA!

Autor Maja Gašić

Saznajte koja hrana pogoršava probleme sa povišenim krvnim pritiskom.

Izvor: Shutterstock/Wirestock Creators

Hipertenzija, odnosno povišeni krvni pritisak je ozbiljno stanje koje povećava rizik od pojave teških oboljenja koja mogu biti opasna po život. Ako imate problema sa pritiskom, treba da znate da ishrana direktno utiče na ovaj rizik.

Kod ovog stanja je veoma važno voditi računa o tome koliko soli (natrijuma) se unosi u organizam jer prekomerna upotreba ovog začina može i te kako da pogorša stanje. Lekari upozoravaju na namirnice koje sadrže skrivene soli, a najvećim delom se natrijum nalazi u brzoj i polugotovoj hrani. 

Doktori naglašavaju da je upravo smanjenje unosa soli jedan od najlakših načina da se snizi krvni pritisak, a boljitak će se osetiti veoma brzo, praktično za nekoliko nedelja. 

"Previše soli može da dovede do opasnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i neke vrste demencije. Kada hipertoničari konzumiraju manje soli, to pomaže njihovim lekovima da rade efikasnije, a bubrezi bolje rade svoj posao uklanjanja viška tečnosti", ističu stručnjaci. 

Da bi smanjili količinu soli u ishrani, hipertoničari po rečima lekara, treba da izbegavaju određenu hranu i piće, a evo o kojim namirnicama je reč:

  1. Zamrznuti obroci;
  2. Slane grickalice;
  3. Marinirane namirnice;
  4. Hleb produžene svežine;
  5. Konzervirane i gotove supe;
  6. Sok i sos od paradajza;
  7. Prerađeno meso;
  8. Pice;
  9. Sirevi;
  10. Začini.

Savet lekara osobama koje pate od hipertenzije je da jedu hranu koja se kuva sama sa malo ili bez soli.

MONDO