Niste znali?

ZAŠTO NIKAKO NE TREBA DA JEDETE REZANI HLEB: Samo ste bacili pare - brže se kvari, a OPASAN je i po zdravlje!

Autor Maja Gašić

Nutricionistkinja je otkrila zašto rezani hleb nije dobar za zdravlje!

Izvor: YouTube/CroutonCrackerjacks

Za razliku od nekih ranijih vremena kada su u prodaji najčešće bile dve vrste hleba - beli i tamni, danas je ponuda daleko raznovrsnija. Od onih najzdravijih sa dodacima raznoraznih semenki i od najkorisnijih vrsta brašna, preko belog u najrazličitiim oblicima, brojnih vrsta onih bez kvasca... Za svačiji ukus postoji odgovarajuća vrsta.

Prednosti hlebova koji su pakovani u kese, a posebno onih narezanih, jeste što imaju nešto duži vek trajanja, pa su zgodni za porodice sa malim brojem članova ili one koji žive sami.

Drugo zbog čega su popularni jeste i što su već narezani, pa su odmah spremni za jelo!

Međutim, stručnjaci upozoravaju na ovakve hlebove, a kako ističu, postoje tri dobra razloga zašto ne bi trebalo da ih koristite. Nutricionistkinja Olga Alemajkina je čak rekla da mogu da budu opasni po zdravlje!

Evo tašto ne bi trebalo da ga kupujete...

Narezani hleb ima mnogo veću "otvorenu" površinu koja je podložna razvoju buđi. Zapravo, zbog ovoga će kraće biti svež, a buđ će se mnogo brže formirati.

Stručnjakinja je otkrila i šta se dešava prilikom pakovanja ovog hleba. Mašine koje ga seku se najčešće podmazuju uljima. Da bi smanjili troškove proizvodnje, proizvođači obično koriste ona koja su niskog kvaliteta, što znači da testo dolazi u dodir sa ovim nekvalitetnim, kvarljivim masnoćama koje ga čine štetnim po zdravlje.

Nutricionistkinja napominje da se, pored ulja, hleb tretira i konzervansima na bazi askorbinske kiseline i etil alkohola. To zapravo znači da se praktično "konzervira", a što nikako nije zdravo.

MONDO