Da li ste znali?

SRBI OBOŽAVAJU MAJONEZ, SENF I KEČAP, A NE ZNAJU NAJVAŽNIJE! Jedan podstiče PLODNOST, a super su i za mozak!

Autor Teodora Boškovski

Skoro svi koristimo ove umake, ali ne znamo koliko pozitivno utiču na zdravlje!

Izvor: PRINTSCREEN/YT/ONE DAY ONE RECIPE/shutterstock/lenetstan/Youtube/Joshua Weissman

Većina ne može da zamisli picu bez kečapa, ili majoneza, iako se Italijani grdno uvrede kada ga stavite preko. Čak su i sendiviči ukusniji sa malo majoneza, dok hot-dog nije onaj pravi bez senfa. Dokazano je da ovi umaci mogu pozitivno da utiču na zdravlje.

Nutricionistkinja Signe Svonfeld podelila je nekoliko pozitivnih strana ovih umaka:

Kečap

Istraživanja su pokazala da kečap potencijalno podstiče plodnost kod muškaraca. U njemu se nalazi likopen, sastojak koji papričicama daje boju, a koji može da poveća broj spermatozoida, pokazala je jedna studija na Univerzitetu u Šifeldu. Još jedno istraživanje sprovedeno 2002. godine, a u kojem je učestvovalo 47 hiljade muškaraca, pokazalo je da konzumiranje kečapa dva ili više puta nedeljno može da smanji rizik od pojave maligniteta.

Međutim, nutricionistkinja upozorava da on može da sadrži dosta šećera, na šta ljudi koji pate od dijabetesa, moraju posebno da obrate pažnju.

Senf

Senf je bogat magnezijumom i selenom, dok su određene studije pokazale da može da ima odbrambenu ulogu od bakterija i gljivica poput ešerihije koli. Međutim, vodite računa koliko ga jedete, jer senf sadrži visok nivo natrijuma, što može da utiče na povećanje krvnog pritiska, ali i da dovede do kardiovaskularnih bolesti. Zato budite pažljivi!

Majonez

"Majonez se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obe namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaja su bogat izvor proteina, kao i vitamina D”, rekla je nutricionistkinja.

Majonez takođe sadrži visok procenat vitamina E, koji između ostalog, poboljšava funkciju polnih organa kod muškaraca i žena. Istraživači sa Univerziteta u Minesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E imaju manju verovatnoću od nastanka moždanog udara.

(MONDO)