Imate problema sa kontrolom krvnog pritiska i ne znate gde grešite? Po rečima lekara, ako je vreme stabilno i meteorolozi ne najavljuju drastične smene temperatura, onda ste sami "krivi" za ovaj problem.
Nepravilna ishrana i preterivanje u hrani koja može da izazove pogoršanje stanja hipertoničara su najčešći uzroci skoka pritiska. Dodatnim faktori koji pogoršavaju situaciju su stres i dobar deo dana proveden u sedećem položaju...
Koju hranu treba da izbegavaju osobe koje imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom?
Po rečima lekara, 5 namirica su glavni krivci za ovaj problem, a evo i o kojima je reč...
1. Kiseli krastavci i ostala zimnica
Višak soli u ovoj hrani će sigurno dovesti do toga da telozadrži više vode kako bi izbacilo natrijum. U međuvremenu, višak tečnosti uvek podiže krvni pritisak i time povećava opterećenje srca i krvnih sudova.
2. Konzervisana hrana
Ovo je inače hrana koju mnogi vole i gotovo svakondevno jedu. Međutim, ono što malo ko zna jeste da su teglice ove hrane "smrt" za zdravlje. U njima se nalazi unutrašnji sloj BPA (Bisfenol - A) - štetne hemikalije koja izaziva hipertenziju.
3. Pica
Nažalost, skoro svi sastojci iz najomiljenije brze hrane sasvim sigurno dovode do povećanja krvnog pritiska. Na primer, ljuti sos, biber, kobasica, majonez, itd. Pored toga, u pici ima dosta soli: u većini vrsta ovog specijaliteta, samo jedna kriška sadrži više od polovine dnevne potrebe za solju.
4. Crveno meso
Naučnici odavno znaju da česta konzumacija crvenog mesa može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, uključujući i visok krvni pritisak, a povećava i rizik od maligniteta. Međutim, doktori kažu da ne treba zauvek da se odreknete ove namirnice, dovoljno je da poštujete pravilo da je ne jedete više od 2-3 puta nedeljno.
5. Slatkiši
Šećer je još štetniji po zdravlje od soli. Zapravo, za hipertenzivne pacijente opasni su ne samo kolači i peciva, već i slatka pića - kompoti, sokovi... Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem šećera dovodi do gojenja i skokova krvnog pritiska.
MONDO