Važno je!

JEDAN ZNAK UPOZORAVA DA HITNO TREBA DA PREKINETE DIJETU: Izvadite krv i saznajte šta vam NEPRIMETNO UNIŠTAVA TELO

Autor Maja Gašić

Nakon mršavljenja moguće je da se pojave neke nuspojave koje drastično narušavaju zdravlje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dijeta može da izazove stalni umor i opšte pogoršanje zdravlja, objasnila je dijetetičarka Ejmi Gudson. Ona je navela glavne znakove koji ukazuju da treba da prekinete da gubite na težini.

Ključni signal koji sugeriše da je vreme da napustite dijetu i pređete na uravnoteženiju ishranu, a koja sadrži i neke kaloričnije namirnice, jeste povećanje nivoa holesterola, rekla je Gudson. Ovaj problem može da se javi usled konstantnog unosa namirnica sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, visokim sadržajem masti i proteina.

Po njenim rečima, većina restriktivnih dijetalnih režima se bazira na skoro potpunom izbacivanju ugljenih hidrata, što znači da se smanjuje unos povrća, voća i integralnih žitarica. Zbog toga telu nedostaju vlakna, koja su učestvuju u regulisanju nivoa holesterola.

Kao drugi alarmantni znak, koji ukazuje na to da treba da prestanete da mršavite, nutricionistkinja je navela stalni osećaj gladi. Gudson je objasnila da ozbiljno smanjenje kalorija tokom dužeg vremenskog perioda ne samo da ima loš uticaj na zdravlje, već i čini da se osoba oseća nesrećno, depresivno, iscrpljeno... Da biste to izbegli, potrebno je da pređete na jedan zdraviji i uravnoteženiji način ishrane.

Primećeno je i da restriktivne dijete i drastično mršavljenje utiču i na pojavu neobjašnjivog umora čak i nakon okrepljujućeg sna.

MONDO