Zdrava ishrana

AKO VAS POSLE JELA PEČE U ŽELUCU, EVO ŠTA SE POJELI POGREŠNO! 5 namirnica koje izazivaju GASTRITIS, a strada i JETRA!

Autor Maja Gašić

Ovih 5 namirnica izazivaju gastritis, a posebno ako ih uzimate sa alkoholom.

Izvor: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/THEMODERNNONNA

Ako ste skloni čestim napadima gastritisa, sasvim je logično da se zapitate da li je problem u hrani, šta je to što jedete toliko pogrešno da vam pravi problem u stomaku.

Preterivanje u masnoj hrani ili onoj koja se priprema na roštilju, u kombinaciji sa alkoholom predstavlja svojevrsni test za vaš želudac. Gastritis je samo jedna od posledica ove "zloupotrebe" hrane i pića.  Posledice gastritisa su bol i oticanje stomaka, a vremenom pankreas i jetra počinju da otkazuju.

Nutricionisti su izdvojili pet namirnica koje su su najveći izazivači gastritisa. Zato, ako ovu hranu često jedete, trebalo bi da razmislite o tome da je makar na neko vreme izbacite iz jelovnika...

Najgora hrana za gastritis

  1. Prženi krompir - sve što sadrži višak ulja, posebno pržena hrana - prženi krompir u masti, piletina ili meso prženo u velikoj količini ulja i sl, nanose nepopravljivu štetu ne samo želucu, već i pankreasu, pa čak i jetri. Kada jedete veoma masnu hranu, telu nedostaju enzimi da bi je preradio, a varenje se usporava.
  2. Dimljena riba - svako dimljeno meso u velikim količinama je potencijalno opasno za stomak i žučnu kesu. Takođe doprinosi stvaranju kamenja u bubrezima i žučnoj kesi.
  3. Brza hrana - prilikom pripreme pomfrita, hamburgera i drugih kobasica u testu se koristi dosta soli, začina i ulja. Ovo poslednje se, inače, retko menja u fritezama, pa je čest uzrok gastritisa i problema sa varenjem.
  4. Mleko - dokazano je da punomasno mleko izaziva poremećaj u radu creva. Ovo je, pak, praćeno pojavom gastritisa.
  5. Gazirana pića - sokovi i limunade su veliko opterećenje za organizam i posebno iritiraju sluzokožu, što za posledicu ima povećanu proizvodnju enzima pankreasa.

MONDO