VIDEO

ŽENA PILOT OTKRILA KAKO VOZI AVION! PADAJU U NESVEST KAD JE VIDE: "Želela sam da upravljam F16, ali sad više volim ovo"

Autor Teodora Boškovski

Eser Aksan, jedna od žena pilota, otkrila je kakav je njen posao i kako se odlučila za to!

Izvor: Instagram/sceenshot/echosierra85

Da danas možemo da viđamo žene na poslovnim pozicijama koje su nekada bile nepojmljive za njih, dokazale su brojne pripadnice lepšeg pola. Pa tako, postoje žene mehaničari, električari, vozači kamiona, ali i one koje su se oprobale u građevini, ali i vožnji aviona.

Eser Aksan (36) iz Turske jedna je od njih! Da postane pilot joj je bio san iz detinjstva, a koji je nakon mnogih odricanja i upornosti uspela da ostvari. Posao pilota joj je doneo mnogo lepih trenutaka, upoznala je divne ljude, a putovanja od Turske do Kosta Rike su samo sastavni deo toga. A kako je i sama rekla, večno plavetnilo neba, pahuljasti oblaci i mogućnost da poseti daleke zemlje su je oduvek privlačili.

"Bila sam na neki način mala, pa nisam tada znala, ali oduvek sam želela da vozim F16, ali pošto sam protiv rata, nasilja i vojske, letenje velikim mlaznjacima je mnogo bolje", rekla je ona u jednom intervjuu. Pre par godina imala je priliku da vozi "Boing 737" na različitim destinacijama, a najčešće su letovi bili ka Evropi i Srednjem Istoku. A sada je glavna u rukovanju "Erbas-a A330.

Izvor: Instagram/sceenshot/echosierra85

Kada sleće u Saudijsku Arabiju, a koja je inače poznata po strogim pravilima za žene i gde one ne mogu čak ni auto da voze, Ester kaže da se tamošnji zaposleni na aerodromu svaki put začude kad je vide.

"Nekoliko njih znaju da bulje u mene i prosto su u neverici kao da nikad nisu nikad videli ženu da leti avionom", rekla je Ester. Osim što joj posao donosi brojne benefite, ali i odličnu zaradu, on takođe nikada nije dosadan.

"Kada se uspinjem na preko 12.000 metara mogu da vidim toliko prelepih stvari, kao na primer Mlečni put, a kada letim preko Skandinavije mogu tokom zime da vidim i polarnu svetlost (Auroru Borealis)", dodala je ona.

Osim njenog umeća da upravlja avionom koji može da primi oko 300 putnika, Ester važi i za pravu lepoticu. Na njenom Instagram profilu, ona redovno objavljuje zanimljive momente iz aviona, ali i egzotične i daleke destinacije, a trenutno je prati i podržava oko 130 hiljada ljudi.

Pogledajte i snimak u kojem se vidi kako vozi avion:

 (MONDO)