SAVETI

ĐACI SE OTROVALI PILETINOM, A KAKO DA IZBEGNETE ISTO: 3 stvari gledajte kad kupujete i neće vam UVALITI POKVARENU!

Autor Tamara Veličković

Da li u radnji znate da prepoznate svežu piletinu?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Temeljno čišćenje i visokokvalitetna obrada pomažu u sprečavanju trovanja pilećim mesom. Na taj način ubija se oko 90 odsto patogena, ali ustajala piletina opasna je čak i nakon kuvanja. Srbija trenutno bruji o osmacima iz Borče koji su na maturskoj ekskurziji dobili trovanje hranom. Čak osmoro njih završilo je na Institutu za majku i dete, a sumnja se da je trovanje nastalo zbog piletine.

Simptomi trovanja pilećim mesom javljaju se u roku od 3 do 4 sata nakon konzumiranja pokvarenog mesa. Simptomi se na početku javljaju u vidu probavnih smetnji, povraćanja, čestih proliva koji dehidriraju telo. Uz to, koža može da postane suva, osoba koja je otrovana konstantno žedna, a ukoliko je neko alergičan na piletinu, može da razvije probleme sa disanjem.

Međutim, šta treba znati kako bi se potencijalno trovanje piletinom izbeglo? Važno je da znate parametre po kojima ćete prepoznati da li je pokvarena ili nije. Piletina je meso koje se najviše konzumira u Srbiji, ali je veliki problem što u supermarketima ne možemo da uočimo očigledne znake kvarenja. Ono što je najbitnije da proverite jesu: datum proizvodnje, rok trajanja i zemlju iz koje dolazi.

Potom slede tri osnovna parametra, a to su: boja, čvrstoća i miris.

Boja

Prvo što ćete uočiti na piletini je boja. Ona ne sme da bude tamna ili sivkasta, jer ako to ugledate, odmah ćete znati da belo meso nije sveže. Dobru piletinu najbolje možete da prepoznate po kosti na bataku, koja mora da bude potpuno bele boje.

Čvrstoća

Ukoliko je piletina zapakovana, njenu svežinu proverićete jednostavnim dodirom. Stručnjaci napominju da je najvažnije da li ostaje udubljenje. Ukoliko vaš otisak ostaje na njoj, onda znate da je reč o piletini koja nije sveža i obrnuto. Takođe, važno je da obratite pažnju da li na površini mesa ima sluzi, jer to vam govori da su se na njoj već stvorile bakterije.

Miris

Ako vam se čini da meso miriše na kiselo, trulo ili užeglo, najverovatnije je pokvareno. Piletina treba da ima slab miris.

Ovo su još neki simptomi trovanja piletinom:

  • česte tečne stolice
  • grčeviti bol u stomaku
  • povišena temperatura
  • glavobolje i bolovi u mišićima
  • slabost, letargija
  • nedostatak apetita

(MONDO)