Sveža i termički dobro obrađena hrana nikad vam neće napraviti problem sa stomakom i zdravljem uopšte, ali šta je sa onom koja može da napravi haos vašim crevima ili čak da dovede do trovanja?
Džordan Havort iz Velike Britanije, stručnjak i doktor koji se bavi zdravljem creva, naveo je pet namirnica koje bi svako trebalo da izbegava ukoliko ne želi da zaradi neku bolest ili da se otruje.
1. Ostrige
Na prvom mestu našle su se ostrige. Prema rečima stručnjaka, ostrige upijaju sve na šta naiđu u vodi, uključujući i bakterije. To pogotovo važi ako nisu dobro termički obrađene, pa mogu da izazovu trovanje. U nekim restoranima se služe žive, sa malo limunovog soka. Zato je savet da ih radije izbegavate, jer nikada ne možete da budete sigurni koliko su zapravo ispravne.
2. Goveđe pljeskavice
Drugo mesto su zauzele goveđe pljeskavice, koje se razlikuju od goveđeg bifteka. Stručnjak je objasnio da se goveđe pljeskavice obično prave od mlevenog mesa koje kroz obradu pokupe različite bakterije. Zato, ukoliko obožavate da jedete pljeskavicu, birajte proverena mesta i nemojte da preterujete.
3. Suši
Suši se ne kuva, ne peče i ne prži. Ne podlaže nikakvoj termičkoj obradi, već se jede živ i upravo zbog toga je mnogo više izloženiji bakterijama. Većina ribe koja se koristi za pravljenje sušija je zamrznuta da bi se ubili paraziti i bakterije, ali oni se tokom pripreme ponovo nakupljaju, pa vodite računa da suši pojedete istog dana.
4. Salate
Četvrtu namirnicu, na veliko iznenađenje mnogih, koju bi trebalo da izbegavate, jeste salata, ali ne bilo koju! Posebno treba da vodite računa o upakovanim salatama - u kesicama. Prema rečima stručnjaka, 22 odsto svih trovanja hranom u poslednjoj deceniji, bilo je prouzrokovano ovim salatama. Zato je uvek bolje i zdravije da kupujete organsko povrće i voće, a pogledajte i koje su najzdravije srpske salate.
5. Klice pasulja
Klice pasulja, među nutricionistima poznatije kao "mungo klice", u poslednje vreme su postala veoma popularna jer imaju malo zasićenih masti i holesterola. Međutim, ako ste ljubitelj ove hrane, budite pažljivi. Kako i sam doktor Džordan kaže, ove klice rastu u toplim uslovima i takođe se termički ne obrađuju, te bi mogle da budu pravo leglo bakterija.
Za kraj, doktor je istakao kako trovanje hranom može i te kako da poveća rizik od nastanka sindroma nervoznih creva, kao što su nadimanje, dijareja, zatvor, mučnina...
Pogledajte i video u kojem dr Džordan detaljno objašnjava:
(MONDO)
Šok poraz Crvene zvezde u ABA ligi: Tri kola, dva šamara - nije dobro!
Oglasio se Čović, odgovorio na Pešićevu izjavu o odlasku: Vidim da se prave neke senzacije...
"Ne vraćam se u Srbiju": Đuričko progovorio o životu u Americi i deci, sin već proglašen za sportistu generacije
Crvena zvezda se preznojila i pobedila u Loznici! Kidala živce Milojeviću, nervirao se do poslednjeg minuta
Sferopulos smrknut izašao pred kamere: Moraju da shvate, Evroliga nije bitna!