Neobičan slučaj

DEVOJČICA OD SVOJE 3. GODINE JELA SAMO KROASANE: Celu deceniju nije pipnula drugu hranu, za sve kriva UŽASNA TRAUMA

Autor Maja Gašić

Devojčica Sijara Franko od svoje treće godine je jela samo kroasane, evo šta je pomoglo da se izleči.

Izvor: Shutterstock/KYNA STUDIO

Trinaestogodišnja Sijara Franko iz Kenterberija u Kentu, umalo se udavila slatkišima kao trogodišnjakinja i toliko se istraumirala da je od tog trenutka je odbijala da jede bilo šta drugo osim kroasana i drugih francuskih peciva. Sada, deset godina kasnije, Sijara  je odlučila da se reši ove zavisnosti. U tome joj je pomogao hipnoterapeut specijalizovan za lečenje dece sa selektivnim poremećajima u ishrani.

Tinejdžerka koja je više od jedne decenije živela na dijeti koja se uglavnom sastojala od kroasana konačno je uspela da prihvati lečenje od ovog poremećaja u ishrani.

Godinama je njena majka Anđela pokušavala da je ubedi da proba nove namirnice, nove ukuse, ali bez uspeha. U školi je odbijala da jede hranu iz menze, jedino je pristajala na užine (koje su se sastojale uglavnom od kroasana) koje je nosila od kuće. I tako je izgledao svaki njen dan u školi. Prodica je strahovala da će Sijara ostati neuhranjena, da će njenom telu koje se razvija nedostajati važni hranljivi sastojci.

Od tada je prošlo deset godina, porodica nije odustajala od namere da je reši ove loše navike, pa je odlučila da se obrati hipnoterapeutu specijalizovanom za lečenje dece sa selektivnim poremećajima u ishrani. Podrška koju je dobila, promenila je Sijarin život.

Počeli su lagano, uvodili su manje izmene u ishrani, pa je tako tinejdžerka prvi put probala kroasane sa raznim punjenjima kao što je čokolada. Usledili su potpuno novi ukusi i jela, kao što su kineska hrana za poneti, razno voće, uključujući ananas.

"Kada se rodila, Sijara je provela dosta vremena u bolnici zbog bronhitisa i drugih problema vezanih za pluća. Tako su izgledale njene njene prve dve godine života", kaže mama Anđela. 

"Onda joj se u trećoj godini desio peh, da se bukvalno gušila zbog bombone. Ta trauma je imala strašan uticaj na nju. Podsvesno je strahovala da proba novu hranu, jer nije želela da joj se ponovo desi da se guši ili da joj pozli. Po rečima njene mame, i ona je sama pokušavala da se izbori sa problemom, ali nije bila dovoljno jaka.

"Sijara se oduvek trudila da proba novu hranu, ali kao da je postojala mentalna blokada da stavi viljušku u usta", objašnjava Anđela i dodaje da je srećna sad kada vidi svoju ćerku kako jede jabuke, meso i druge, različite namirnice...

MONDO