Slažete li se?

SVETSKI KUVARI SE IZVLAČE - IZBACILI LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA! Ocrnili nam tradiciju, ali 1. mesto ih RASPAMETILO

Autor Tamara Veličković

Nakon liste najgorih srpskih jela koja je izazvala burne reakcije u Srbiji, svetski kuvari odlučili su da izbace i listu najboljih!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Poznati gastronomski sajt "Taste Atlas" nedavno je izazvao burne reakcije u Srbiji. Svetski kuvari izbacili su listu najgorih srpskih jela, na kojoj su ocrnili najpoznatije specijalitete koji su deo tradicije. Među njima su se nalazile pihtije, čvarci, podvarak, svadbarski kupus, popara, slatko...

Potom je kuvar Saša Marinković odlučio da uvrati udarac, ističući da niko nema pravo da pljuje po nečijoj tradiciji, a onda je otkrio koje jelo u svetu ne bi mogao ni da pomiriše, a kamoli proba. "Taste Atlas" sada je odlučio da slavi srpska jela. Izbacili su listu najboljih specijaliteta i evo koji su ušli u top 10:

10. Leskovački roštilj

Roštilj se pravi u celoj Srbiji, ali leskovači roštilj mnogima predstavlja nešto što je "pravo i autentično". Leskovac je najčuveniji po leskovačkom roštilju koji se pravi od posebnog roštilj mesa, čiji originalni recept do današnjeg dana nije izašao iz grada. Ovom fenomenu posvećena je Leskovačka Roštiljijada, sedmodnevni festival roštilja i gurmanluka, koji privlači veliki broj posetilaca.

9. Pasulj

Pasulj je najpoznatiji i najrasprostranjeniji član porodice mahunarki na svetu. Pasulj je odlična namirnica za poboljšanje zdravlja srca. Koncentrisani je izvor prehrambenih vlakana, koji pomažu u smanjenju holesterola i dobar izvor magnezijuma koji je važan za rad mišića i nervnog sistema. Pročitajte recept za savršen čorbast pasulj!

8. Bela čorba

Nekada su slave i svadbe bile nezamislive bez služenja bele čorbe posle predjela, a pre sarme i pečenja. Vremenom, ovo ukusno i zasitno jelo preselilo se u kafane čiji su kuvari brižljivo čuvali recept za pripremu jednog od najukusnijih jela "na kašiku". Osim sastojaka, tajna ovog jela krije se i u kuvanju na "tihoj vatri". Pročitajte recept za savršenu belu čorbu!

7. Lepinja

"Pogača se uglavom koristi kao prilog uz ćevape i to je kult na celom Balkanu. U poređenju sa somunom, lepinja je nešto žilavija i nije tako aromatična", pišu na ovom portalu. Lepinja je deo gastro-kulture mnogih naroda koji žive duž obala istočnog Mediterana i duboko u kopnu, na Balkanskom poluostrvu. Pročitajte recept za savršenu lepinju!

6. Pljeskavica

Pljeskavice su u Srbiji mnogima omiljene. Inače, pljeskavica je na ovom sajtu zauzela 52. mesto sa ocenom 4,38 kada je u pitanju lista 100 najboljih jela brze hrane. Pročitajte recept za savršenu pljeskavicu!

5. Krofne

Krofne važe za omiljenu poslasticu u mnogim delovima sveta. Bilo da se jedu sa kremom, džemom, medom, čokoladom ili slane, mnogima su neodoljive. Krofne nas mame svojim mekim testom, hrskavom korom i slatkim mirisom i oduševljavaju u svakom obliku. Danas na svakom koraku možemo naći krofne sa inovativnim ukusima i izgledom, iako su nam uglavnom najdraže čuvene bakine krofne. Pročitajte recept za savršene krofne!

4. Sarma

Srpska trpeza je nezamisliva bez sarme. Vuče korene još iz Otomanskog carstva, a tradicionalno se konzumira i na Balkanu, zemljama srednje Evrope i Bliskom istoku. Tipičan specijalitet koji upotpunje praznike zasluženo se našao na listi najboljih jela, slažete li se? Pročitajte recept za savršenu sarmu!

3. Burek sa sirom

"Burek je donet u Niš u 15. veku, a pripremao se kao okrugla pita", piše na ovom sajtu. Takođe, dodali su da burek u Bosni i Hercegovini može da bude samo sa mesom, a da u Srbiji vlada "opušteniji pristup i burekom se naziva sve što je okruglo". Pročitajte recept za savršen burek sa sirom!

2. Komplet lepinja

Komplet lepinja važi za pravu energetsku bombu! Potiče iz okoline Užica i zato se često naziva užičkom lepinjom. Za pripremu komplet lepinje prema tradicionalnom receptu potrebni su vam peć na drva, lepinja, pretop, jaje i kajmak. Lepinja je gotova dok se još puši, kompletan kajmak se rastopi, a jaje skori. Pročitajte recept za savršenu komplet lepinju!

1. Ajvar

Da, ajvar je zauzeo ubedljivo prvo mesto na listi 10 najboljih srpskih jela. Ajvar predstavlja namirnicu bez koje su zima i zimske trpeze nezamislive. Važi za specijalitet balkanske, naročito srpske kuhinje, a pravi se od crvene paprike. Prema popularnom mitu, vlasnici srpskih kafana "reklamirali" ajvar kao srpski kavijar, kako bi gosti poželeli da ga probaju. Pročitajte recept za savršeni ajvar!

Da li se slažete sa ovom listom?

(MONDO)