Stil

SRBI IH SKORO SVAKI DAN KORISTE, A NE ZNAJU DA TAKO BRŽE STARE! Izbegavajte ove namirnice ako želite da budete MLADOLIKI

Autor Maja Gašić

Ukoliko želite da zaustavite starenje izbegavajte ovih pet namirnica!

Izvor: Shutterstock/VH-studio

Od kada je sveta i veka i muškarci i žene pokušavaju da pronađu načine kako da što duže zadrže mladost i vitalnost. Danas postoji bezbroj tretmana koji pomažu da se uspori starenje, ali medicinski stručnjaci kažu da je zapravo stvar veoma jednostavna. I dok postoje namirnice koje pomažu da se "zaustavi sat" i sačuvaju mladolikost i vitalnost tela, isto tako ima i onih koje ubrzavaju starenje.

Nutricionisti napominju da starenje možete da zaustavite samo ako počnete da vodite zdrav život i prilagodite ishranu.

"Nije potrebno da kupujete skupu 'superhranu' ili se 'kljukate' vitaminima i suplementima. Dovoljno je da uklonite samo pet namirnica iz jelovnika i bićete fascinirani rezultatom", napominju stručnjaci Klivlendske klinike.

Pet namirnica koje ubrzavaju starost

Koje su to namirnice koje nam oduzimaju mladost i lepotu? Po rečima nutricioniste, ima ih pet.

  1. Šećer - čim uđe u telo, šećer se čvrsto "lepi" za vlakna proteina i vezuje ih, zbog čega oni ne mogu da u potpunosti obavljaju svoju funkciju. Zato ljubitelji slatkog često imaju umornu i naboranu kožu - jednostavno ne proizvode dovoljno kolagena.
  2. So - kao što znate, ovaj začin zadržava vodu, zbog čega se količina tečnosti u ćelijama tela (uključujući kožu) naglo smanjuje. Ova "dehidratacija" tera bubrege da rade jače. Zbog toga se telo brzo istroši. Osim toga, zbog viška soli, u telu se akumulira puno vode, što se manifestuje čestim oticanjem.
  3. Rafinisano ulje - nakon obrade prirodnog biljnog ulja, u njemu ne ostaje ništa korisno ─ samo biljna mast i veštački aditivi kojima je obogaćeno tokom termičkog prečišćavanja. Takav sastav utiče da se poveća nivo "lošeg" holesterola, povećava rizik od krvnih ugrušaka i ometa normalno funkcionisanje endokrinog sistema.
  4. Energetski napici - imaju ogromnu količinu soli, šećera i kofeina, a krcati su i raznim hemijskim aditivima. Ako malo bolje razmislite, nije nimalo čudno što posle par konzervi ovakvih napitaka srce počne snažnije da kuca, vid se zamagli, a zubi sve više bole od kontakta sa hladnim i slatkim...
  5. Alkohol - negativno utiče na rad svih unutrašnjih organa i sistema. Osim toga, ako se pije previše često, koža postaje podložnija oksidativnim procesima, postaje opuštena, a ten zagasit. 

MONDO