Iskustva Srba

SRBI REKLI KOJE RIBE NAJVIŠE VOLE - SPOMENULI VIŠE VRSTA! Jedne su najjeftinije, a dotakli se i PEČENJA I BRINETA...

Autor Teodora Boškovski

Srbi rekli koja riba je za njih najbolja...

Izvor: Shutterstock/MONDO/screenshot

Nedavna vest o tome da su cene riba, pogotovo u sezoni slava i posta, "otišle u nebo", ali i to da je oslić (morska riba iz porodice Bakalara), zdravija od šarana i pastrmke, podstaklo je Srbe da iz iskustva kažu svoje mišljenje, a možda i podele neki savet.

Nekoliko njih su se oglasili u komentarima na MONDU, a evo šta su imali da kažu...

"Šaran uopšte nije zdrava riba, njeno stanište su srednji i donji tok reke i, koje karakteriše prljava i zagađena voda za razliku od pastrmke koja je u gornjem toku reke i za taj gornji tok reke je karakteristika izrazito čiste i zdrave vode i sredine u kojoj živi. Stoga pastrmku i šarana nikako ne treba svrstavati u isti koš", smatrao je jedan Srbin, a kako bi se reklo poznavalac rečnog sveta.

Jedan se čak i našalo i napisao da su najbolje ribe brinete, dok su mišljenja oko toga koja je najkvalitetnija rečna riba, bila podeljna. Jedni su se "kunuli" u skušu, a drugi u pastrmku.

"Oslić, skuša i sardina su sigurno najjeftinije ribe, da ne kažem sirotinjske. Malo bolje su brancin, orada i slične, a onih kvalitetnijih nema kod nas, pa ćemo jesti ono što nam nude i što možemo kupiti", smatrao je drugi.

Izvor: Mondo

"Pečenje se jede kakva bre riba!", napisao je još jedan čitalac MONDA. S druge strane, jedan je smatrao da je glavni problem kod oslića taj što se u pakovanju od jednog kilograma "dobije" najviše 600 grama kada se izbaci led i voda. Međutim, drugi čitalac je smatrao da to ipak nije tako.

"Baš sam testirao smrznute filete oslića, bez glave i repa, samo čisti fileti, samo meso. Na jedan kilogram kada sve ocedim i spremim dobijem 940 grama ribe. Sto je sjajno, jer ja sam isto mislio da je pola voda", napisao je on.

(MONDO)