Zdrava ishrana

FRAKCIONA DIJETA SVE ZALUDELA - SALO SE TOPI KAO OD ŠALE: Jedete 6 puta na dan, a kad oslabite KILOGRAMI SE NE VRAĆAJU

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su principi frakcione dijete, zašto je popularna u svetu i kako pomaže mršavljenje.

Izvor: Instagram/screenshot/life_of_a_binge_eater_

Frakciona dijeta je alternativa uobičajenoj ishrani sa tri glavna obroka. Ovaj režim pomaže da se otarasite loših navika u ishrani, poboljšate varenje, ubrzate metabolizam i generalno ne trpite stres zato što ste na dijeti.

Mnogi veruju da je neophodno da se gladuje kako bi se istopio višak kilograma. Frakciona ishrana pobija ovaj mit, jede se nekoliko puta dnevno, umesto uobičajena tri ili četiri obroka i sve to u okviru dozvoljenog dnevnog unosa kalorija.

Jednostavnim rečima, frakciona dijeta dnevno ima pet do šest obroka, a svaki zapravo čini manja količine hrane. Uz takav jelovnik nema gladi, varenje se poboljšava, metabolizam ubrzava, a prema nekim stručnjacima konzumiranje malih porcija smanjuje zapreminu želuca. Zajedno, ovi faktori dovode do normalizacije rada digestivnog trakta i mršavljenja.

Osnovni principi

Frakciona dijeta će biti biti efikasna samo ako se poštuju sledeća pravila:

  1. Morate da jedete na svaka 3-3,5 sata
  2. Dijeta treba da sadrži najmanje 5 obroka
  3. Zapremina porcije - ne više od 200-350 g, odnosno jelo treba da stane u šaku ili preklopljene dlanove
  4. Mora da se jede striktno u određeno vreme
  5. Svaki obrok treba da bude izbalansiran i da sadrži proteine, masti i ugljene hidrate
  6. Prelazak na frakcionu ishranu treba da bude postepen kako telo ne bi bilo pod stresom zbog nagle promene, što može da izazove kontraefekat i povećanje telesne težine, kao i razvoj poremećaja u ishrani
  7. Ograničite unos soli i začina. Važno je da naučite kako da uživate u "prirodnom" ukusu hrane. Takođe, prženje namirnica se nikako ne preporučuje, uvek birajte kuvanje, pečenje, dinstanje, barenje...
  8. Primenjujte principe uravnotežene dijete, koji podrazumevaju isključivanje ili ograničavanje dimljene, masne, slatke, slane hrane.

Prednosti

Frakciona dijeta pomaže da se održi normalan nivo šećera u krvi i spreči pojava gladi, što smanjuje rizik od prejedanja i preopterećenja gastrointestinalnog trakta. Evo koje su još prednosti ovog režima ishrane:

  • Promoviše zdrav način ishrane koji pogoduje celokupnom organizmu
  • Služi kao prevencija bolesti i poremećaja gastrointestinalnog trakta
  • Normalizuje proizvodnju insulina u telu i snižava nivo šećera u krvi
  • Poboljšava metaboličke procese u telu
  • Ubrzava metabolizam i smanjuje zapreminu želuca
  • Česti obroci u malim porcijama ne preopterećuju stomak, što pomaže da se poveća energija tokom dana
  • Podstiče mršavljenje i pomaže da se oslobodite loših navika u ishrani, uključujući prejedanje

Glavna prednost frakcione dijete jeste da ne postoji rizik od vraćanja izgubljenih kilograma. Ako se priddržavate pravila koja su navedena u ovom tekstu, koligrami se gube lako i trajno.

Primer jelovnika za nedelju dana

  • Ponedeljak: mlečna ovsena kaša, tost od celog zrna i povrće, bilo koji potaž, voće, fermentisani mlečni proizvod, riba na pari
  • Utorak: kajgana, salata od povrća, pečeno meso sa kuvanom testeninom, nezaslađeni jogurt, sveže voće, plodovi mora
  • Sreda: mlečne žitarice, sendvič sa sirom, pileći bujon, zelena salata, palačinke od tikvica, nemasni sveži sir
  • Četvrtak: kaša od heljde sa mlekom, kuvano jaje i povrće, boršč sa niskim sadržajem masti, voćni smuti, pileći file i salata od povrća, čaša fermentisanog mlečnog napitka
  • Petak: kajgana i tost od celog zrna, pljeskavica na pari, riblja čorba, šaka suvog voća ili orašastih plodova, pirinač sa dinstanim povrćem i posnim mesom, sveži sir ili kefir
  • Subota: bilo koja mlečna kaša, tofu sa povrćem, supa od pečuraka, bareno meso ili riba sa povrćem, voćna salata začinjena nezaslađenim jogurtom, komad mladog sira
  • Nedelja: jaja ili mlečna kaša, salata od povrća, rižoto i kotlet spremljen na pari, palačinke sa sosom od jagodičastog voća, čorba od pečuraka, nezaslađeni jogurt ili mladi sir

MONDO