Stil

ŠTA STOJI IZA KONTROVERZNIH HALJINA KOJE SU ZGROZILE SVET: Svi pljuju DŽINOVSKE životinjske glave, oglasio se dizajner!

Autor Tamara Veličković

Životinjske glave kojima je kultni brend "Schiaparelli" otvorio Nedelju mode u Parizu, zapravo šalju važnu poruku.

Izvor: Profimedia

Brend "Schiaparelli" otvorio je Nedelju mode u Parizu. Napravio je potpuni spektakl - ova revija izazvala je kontroverzna mišljenja, društvene mreže bruje o životinjskim glavama i malo je reći da je javnost zgrožena. Poznate dame ponele su ove kreacije, a samo neke od njih su Kajli Džener, Irina Šajk, Naomi Kembel...

Čak su i modni kritičari za Vog komentarisali da su ove kreacije na trenutke odavale utisak da se svi nalaze u pozorištu. Ipak, kreativni direktor francuske luksuzne modne kuće inspiraciju je pronašao u Danteovoj "Božanstvenoj komediji". Rouzberi je uporedio neizvesno putovanje glavnog junaka sa sumnjom koju dizajner oseća kada počne da kreira.

Kako je objasnio, želeo je da se udalji od tehnika koje je shvatao i koje su mi bile prijatne. Zato je izabrao nešto novo i zastrašujuće, pa su tako nastale životinjske glave leoparda, lava i vučice, koje u Danteovoj ikoničkoj alegoriji predstavljaju požudu, ponos i pohlepu.

Takođe, brend se suočio sa mnogo osuda jer je reč o životinjama. Zato je francuska modna kuća na mrežama istakla da su životinje ručno oblikovane od pene, smole, vune i svilenog veštačkog krzna. Na kraju su ručno oslikane da bi izgledale što prirodnije, zbog čega nijedna životinja nije stradala pri izradi kreacija. Pogledajte kako su one izgledale:

(MONDO)