Gotovo svakodnevno se javi neka nova, revolucionarna dijeta koja "garantuje" gubitak kilograma ekspresnom brzinom. I dok polovina gojaznih (a koji žele da oslabe) pristaje da joj da šansu, druga polovina ipak se drži starog proverenog recepta koji su mnoge generacije pre nas primenjivale - jednostavno "probuše kašiku". Šta to znači? Jedu sve kao i ranije, ali u mnogo manjoj količini.
Ali ko je od njih u pravu? U poslednje vreme je izuzetno popularna autofagija, režim koji primenjuje i Novak Đoković (u nešto restriktivnijoj varijanti), a koja se bazira na pravilu 8:16, odnosno tokom 8 sati može da se jede bez restrikcija, a 16 se apsolutno ništa sem vode (eventualno nezaslađenog čaja) ne unosi u organizam.
Dilema koju imaju mnogi koji pokušavaju da smršaju jeste da li je efikasnije biti na autofagiji i trpeti 16 sati bez hrane ili jesti bez ograničenja u vrsti namirnica, ali u mnogo manjim količinama?
Nova studija objavljena u "Journal of the American Heart Association" sugeriše da najbolji način da izgubite težinu nije nikako da gladujete, već da jedete manje hrane. U toku ove studije naučnici su otkrili kakva je veza između promena u težini i vremena od prvog do poslednjeg obroka.
Skoro 550 ljudi učestvovalo je u gorenavedenoj studiji. Ispitanici su bili starosti 18 ili više godina, a sa prosečnim indeksom telesne mase 30,8 BMI, što znači da su bili u kategoriji gojaznih.
Prema rezultatima studije, ispostavilo se da vreme uzimanja hrane nije značajnije uticalo na smanjenje telesne težine, dok je "pomak" bio daleko veći i ispitanici su mnogo više smršali kada su smanjili porcije. Odnosno jeli istu hranu kao i pre, ali u mnogo manjim količinama - otprilike su unosili oko 500 kalorija manje.
MONDO